Geweld kun je niet plaatsen zonder te letten op gender

…. of: De man als zondebok, deel 873589864. De Zesde Clan leeft zich weer helemaal uit in een blogartikel over dat vrouwen altijd het slachtoffer zijn van geweld van mannen. Let wel beste lezers, ze wil het niet vaststellen. Maar ja, de cijfers wijzen het uit, dus valt er niet aan te ontkomen. De man is een gevaar voor de samenleving.

Zelfs een beschaafd, diplomatiek document als de Nederlandse Emancipatiemonitor 2012 kan niet verdoezelen dat mannen de slachtoffers (m/v) maken. Dat een probleem zoals huiselijk geweld eruit ziet als een behoorlijk eenzijdige golf van agressie van mannen, richting vrouwen. En dat vrouwen meer angst voor slachtofferschap voelen dan mannen.

Is dat werkelijk zo? Wie zich wat meer in het onderwerp huiselijk geweld verdiept, schrikt als ie leest hoe vaak vrouwen de dader zijn in plaats van slachtoffer. Maar dat zul je bij De Zesde Clan niet lezen.

Bij huiselijk geweld denken de meeste mensen aan mannen die hun vrouw slaan, maar niet zo snel aan mannen die het slachtoffer worden van het gewelddadig gedrag van hun vrouw. Vaak komt het niet aan het licht, laat staan dat er aangifte wordt gedaan, omdat de mannen zich ervoor schamen. Bovendien blijkt de politie minder snel in te grijpen als de dader een vrouw is, dan wanneer het om een man gaat. Ook kunnen verbaal geweld en psychische mishandelingen net zo erg zijn als fysiek geweld. Wat dat betreft zijn vrouwen geraffineerder: ze laten minder blauwe plekken achter, maar ze zijn goed in psychologische oorlogsvoering. Evengoed kan het heel nare gevolgen hebben: stress, angst, nachtmerries, depressies, tot suïcides toe.

Duidelijk is dat ook mannen slachtoffer van relatiegeweld kunnen worden. Het blijkt dat het voor mannen moeilijker is om hulp in te roepen en dat het geweld door professionals minder wordt gesignaleerd, omdat die er minder alert op zijn. Uit onderzoek van Van Dijk et al. (1997) komt naar voren dat mannen en vrouwen in vrijwel gelijke mate slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld in brede zin. Vrouwen zijn echter ruim twee keer zo vaak slachtoffer van partnergeweld dan mannen: 16% van de vrouwen tegenover 7% van de mannen. Vrouwen en meisjes worden vooral slachtoffer van seksueel geweld, jongens worden vaker het slachtoffer van fysieke kindermishandeling.

De gevolgen van mishandeling zijn voor mannen even groot als voor vrouwen bij vrouwenmishandeling. Ook mannen voelen zich vernederd en machteloos. Vaak schamen zij zich, omdat ze vinden dat zij zich ‘als een echte kerel’ hadden moeten verweren. Ook zijn mannen vaak bang om uitgelachen te worden ze als met het geweld naar buiten komen. Mannen doen (nog) minder aangifte dan vrouwen.

Mannen die mishandeld worden door hun vrouw, zijn vaak bang om uitgelachen te worden en schamen zich dat ze zich zo laten behandelen door hun vrouw. Dat komt door de stereotiepe verhalen waarin altijd de vrouw slachtoffer is van de man. Het is De Zesde Clan kwalijk te nemen dat ze met haar artikel meewerkt aan deze stereotypering. Door het huiselijk geweld door vrouwen te bagatelliseren en de man neer te zetten als een krachtige bruut die alles met geweld oplost, maakt ze het voor mannen nog moeilijker om hiermee naar buiten te treden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s