Jeugdfilms verdonkeremanen meisjes

Wie wil leren hoe je feiten zo moet manipuleren dat je je lezers een verdraaid beeld kunt voorschotelen dat volledig overeenkomt met je eigen waanideeën, kan bij feministische blogschrijfster De Zesde Clan in de leer. Ze schrijft een blogartikel over recente jeugdfilms en waarom die niet deugen.

Het wemelt in de verhalen van meesters, vaders en jongetjes, met bij de jongetjes de nadruk op hun levendige ondeugendheid (posters 3 en 4) danwel hun universeel menselijke betekenis (poster 1 en 2). De filmtitels verwijzen naar oermannelijke types zoals de cowboy en de baas. Of ze zijn meester en hebben op die manier als docent iets in de melk te brokkelen. Vrouwen? Die staan op de posters achteraan en in de marge. Meisjes ontbreken geheel. Te triest voor woorden.

Te triest voor woorden? Ja, dat is het artikel van De Zesde Clan. Ter illustratie laat ze vier filmposters zien in haar artikel, namelijk van Kauwboy, Brammetje Baas, Tony 10 en Mees Kees.

Bij De Zesde Clan moet je altijd opletten welke informatie ze verzwijgt (omdat die afbreuk doet aan haar eigen vooroordelen). Want door wie zijn die films eigenlijk gemaakt? De blanke mannen zullen maar weer eens vertellen wat De Zesde Clan achterhoudt. Kauwboy: Boudewijn Koole. Brammetje Baas: Tamara Bos en Anna van der Heide. Tony 10: Mischa Kamp. Mees Kees: Barbara Bredero. Waarbij we ook nog opmerken dat die film gebaseerd is op de boeken van Mirjam Oldenhave.

Drie van die vier jeugdfilms die door De Zesde Clan worden gehekeld, zijn gemaakt door vrouwen! Geen woord daarover bij De Zesde Clan! We hebben een advies voor De Zesde Clan. Doe rechtstreeks je beklag bij de regisseurs en auteur:

‘Beste Tamara, Anna, Mischa, Barbara en Mirjam, onlangs zag ik jullie filmposters en las ik je boek. Wat bezielt jullie om mannen/jongens zo prominent te laten figureren op filmposters en in je boeken? Weten jullie dan niet dat zij de bron zijn van alle ellende? Jullie houden stelselmatig vrouwen uit beeld en daardoor wordt de man de norm. Nee, het gaat er niet om dat mensen plezier beleven aan jullie films en boeken. Het gaat erom dat jullie publiek vrouwen te zien krijgt. En nee, ik ben ook geen geschifte hardcore-feministe. Ik meen dit serieus. Jullie zijn degenen die niet deugen. Ik hoop dat jullie tot inkeer komen. De groeten, De Zesde Clan.’

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s