Etsy geeft het goede voorbeeld

Een poosje geleden schreef feministische blogger De Zesde Clan een denigrerend artikel over vrouwen die thuis creatief bezig zijn en online via het platform Etsy hun handgemaakte spullen verkopen. Het grootste bezwaar van De Zesde Clan was dat vrouwen daarmee niet dezelfde status kregen en hetzelfde verdienden als in een topfunctie.

Nu schrijft De Zesde Clan een artikel waarin ze Etsy de hemel inprijst. Wat Etsy daarvoor
heeft moeten doen? Etsy heeft eens gekeken naar de eigen klanten en zag dat die voor
80 % uit vrouwen bestond. Dan zouden we toch ook meer vrouwelijke ingenieurs in
dienst moeten hebben, dachten ze bij Etsy. Desnoods leiden we ze zelf op. En dat gebeurde.


Het resultaat? Na twee jaar is het aantal vrouwelijke ingenieurs in dienst bij Etsy
gestegen met 500 % juicht De Zesde Clan. Dat klinkt heel mooi. In de praktijk valt het
nog mee. Van het aantal ingenieurs in dienst bij Etsy is 20 % vrouw. Zeg het maar niet hardop, anders schrijft De Zesde Clan alsnog een zuur artikel over dat tekort.

In haar enthousiasme wauwelt De Zesde Clan maar door in haar artikel over hoe andere bedrijven een voorbeeld kunnen nemen aan Etsy, niet gehinderd door enige kennis over economische zaken. Ze citeert:

Women tend to be conservative about switching jobs, especially if they’ve had a negative experience in the past with an employer. You need to show why your company is a great place to work and a great place in particular for a woman to work.

De Zesde Clan doet alsof een bedrijf een asiel is dat een veilige en beschutte plaats moet bieden aan een gewonde en kwetsbare kat. En waarom zou een bedrijf dat moeten doen? Ja, om De Zesde Clan een plezier te doen, maar weet zij ook hoe het in het echte leven gaat? Daar gaat de wet van vraag en aanbod op.

De werkloosheid is in jaren nog niet zo hoog geweest. Het zijn niet de werkgevers die moeten smeken om goed personeel, het is de beroepsbevolking die moet vechten om een goede positie te behalen. Als vrouwen aan de bak willen als ingenieur dan zullen ze
daar moeite voor moeten doen, in plaats van af te wachten tot een werkgever een plaatsje voor hen heeft ingericht.

Andermaal laat De Zesde Clan zien dat ze zich met haar ideeën in Plopsaland waant. Bedrijven hebben geen andere bestaansreden dan dat ze winst moeten maken. En de basale reden voor mensen om te werken is om in hun levensonderhoud te voorzien. Wat heeft Etsy bereikt met meer vrouwen in dienst te nemen? Alleen maar dat er nu meer vrouwen werken. De omzet is er niet door gestegen. Het is mooi dat Etsy de financiële ruimte heeft om te kunnen selecteren op vrouwen, maar de meeste bedrijven kunnen zich die luxe niet veroorloven. Die hebben maar één criterium: de beste werknemers aannemen, ongeacht hun geslacht. Welkom in de echte wereld, Zesde Clan.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s