Streven naar diversiteit raakt open zenuw

De publieke omroep wil meer vrouwen op de televisie zien. Onder andere De wereld draait door schonk daar aandacht aan, waar door mensen in Nederland op gereageerd werd.

Veel reacties kwamen neer op wat een gezeur, gekakel, geblaat en gemekker, al dan niet gecombineerd met verwijten als zouden vrouwen walgelijk slachtoffergedrag vertonen en slap zijn.

In het blogartikel van De Zesde Clan heet dat:

Wat maakte dat Nederlanders massaal de wapens trokken?

Het artikel van De Zesde Clan geeft een aardig kijkje in het hoofd van een dogmaticus. De Zesde Clan is heilig overtuigd van haar eigen waarheid en niets kan haar daar vanaf brengen. En wat is haar waarheid? Dat het een onrechtvaardige wereld is en vrouwen absoluut geen gelijke kansen hebben. De buitenwereld denkt daar anders over en dat is inmiddels doorgedrongen tot De Zesde Clan.

De geindividualiseerde Nederlandse samenleving hamert de laatste jaren op de mantra van de eigen verantwoordelijk. Als iets niet lukt, is dat je eigen schuld.

Aan eigen verantwoordelijkheid heeft De Zesde Clan een broertje, pardon zusje dood. Waarom zou zij of de vrouwen iets moeten ondernemen om een verandering door te voeren? Het is toch de tegenpartij die fout is? Dan verandert die maar. Nogmaals, de denkwijze van dogmatici is erg boeiend.

In haar eigen bekrompen denkwereld probeert De Zesde Clan een verklaring te vinden voor de negatieve reacties van de Nederlanders.

Diverse reacties geven een indicatie dat twee zaken een rol kunnen spelen. Een hardnekkig geloof dat de emancipatie allang voltooid is, en woede als anderen die illusie genadeloos doorprikken. Ten tweede: angst, de drang om je eigen hachje te redden.

Angst en woede. Woede van de mannen omdat ze niet willen veranderen en angst van de vrouwen omdat ze mannen willen pleasen. Baukje78 die laat weten dat het van haar ook niet zo hoeft, verplicht meer vrouwen op de televisie, krijgt van De Zesde Clan de schimpscheut:

Type ‘Ik ben niet zo’n zeikwijf hoor, ik hou van mannen, vind het helemaal niet erg om 8% minder salaris te krijgen, voor mij hoeven er niet zonodig meer vrouwen op televisie te komen, hoor, ha ha ha, rare lui daar bij de NPO’.

De sterke lading die hier meespeelt, is angst. Want stel je voor dat iemand jou gelijkstelt aan ‘die anderen’ en jou net zo gaat behandelen als de andere leden van de minderheidsgroep.

En daar komt voor de zoveelste keer de verklaring waarom De Zesde Clan zo woedend is. Baukje78 is de zoveelste vrouw die zich niet inlijft bij het feministische vrouwenleger van De Zesde Clan. De zoveelste vrouw die qua inzichten niet is blijven steken zoals De Zesde Clan.

We zullen tot slot maar een derde reden geven voor de negatieve reacties. Die is dat de mensen het inhoudelijk écht slecht vonden wat ze voorgeschoteld kregen in De wereld draait door. En geef ze eens ongelijk. Er zaten vrouwen aan tafel die daar met een pistool op hun hoofd zaten, maar die liever thuis waren gebleven. ‘Als ik gevraagd word voor een programma, zeg ik liever nee omdat ik anders eerst naar huis moet om een jurk aan te trekken.’ Vrouwen die toegeven dat ze liever niet willen. Het was inhoudelijk van zo’n laag niveau dat je je als kijker afvroeg waarom de publieke omroep met dit streven komt. Als de vrouwen liever niet willen, dan hoeft het toch niet?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Streven naar diversiteit raakt open zenuw

  1. Pingback: De Gereedsschapskist: zeurende, klagende jammeraars | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s