Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel 11

Vorig jaar schreef feministische blogger De Zesde Clan een sarcastisch stukje over de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Het was het gebruikelijke paranoïde riedeltje, dat er geen vrouw bij de genomineerden zat omdat er slechts 1 vrouw in de jury zat.

Hoe anders had het dit jaar kunnen lopen. De vijfkoppige jury bestaat uit drie vrouwen, waarvan één de voorzitter is. Dat moet toch voldoende zijn om ervoor te zorgen dat minstens drie van de zes genomineerden vrouw zijn?

Helaas voor De Zesde Clan, de jury heeft wederom gelet op kwaliteit. Alleen Esther Gerritsen haalde de shortlist. Verder zijn het (natuurlijk) vijf blanke mannen.

En nu wachten we vol smart op de zoveelste klaagzang van De Zesde Clan. Dat vrouwen ondergewaardeerd worden. Dat vrouwen, als ze in een jury zitten, mannen willen behagen met hun stemgedrag. Het maakt niet uit dat ze zelfstandig en hoogopgeleid zijn; zodra het op stemmen aankomt, stemmen ze wat een man graag zou willen. De Zesde Clan is één van de weinige vrouwen die het licht heeft gezien en die zich aan dat patroon onttrokken heeft. Het is nu aan haar om alle andere vrouwen ook het licht te laten zien.

Toe Zesde Clan, schrijf nog eens zo’n artikeltje voor ons. Over dat juryleden niet de naam van een auteur mogen weten als ze een boek lezen, omdat ze anders gelijk beïnvloed worden. We vinden dat zo vermakelijk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s