SF boekenprijs kent alleen mannelijke genomineerden

Als feministische blogschrijfster De Zesde Clan weer een artikel over literatuurprijzen schrijft, dan weet je gelijk dat het een bron van vermaak is door alle feiten die ze niet noemt. Dit keer richt ze haar pijlen op de Arthur C. Clarke Award. Ondanks dat er ook vrouwen in de jury zaten, zijn er alleen (blanke) mannen genomineerd. Hoe komt dat?

De winnares van 2012

De winnares van 2012

De Zesde Clan houdt veel van herhalingen, dus wij verwachtten weer de gebruikelijke excuses: dat vrouwelijke juryleden niet na kunnen denken en alleen maar stemmen wat de man graag wil zien en dat juryleden al bevooroordeeld zijn door de naam op de kaft. Dit keer heeft De Zesde Clan er nog argument bij bedacht: de uitgeverijen geven vrouwelijke SF-auteurs geen kans.

Natuuuuurlijk krijg je meteen mensen die roepen ‘nou, dan zullen de dames wel minder SF schrijven’. Dat is in de ervaring van Williams en andere SF schrijfsters echter niet het geval. Vrouwen schrijven wel degelijk science fiction, zijn zeer actief, willen graag. Ze dringen echter de laatste jaren minder en minder door tot uitgeverijen. Volgens Williams speelt de economische crisis daarbij een rol.

Andermaal kruipt De Zesde Clan in haar slachtofferrol en probeert daar alle vrouwen in mee te trekken. Boehoehoe, wij zijn zielig, wij krijgen geen kans… De weldenkende mens weet wel beter. Het zijn niet de uitgeverijen die het voor het zeggen hebben. De consument bepaalt! Willen mensen (vrouwen) SF boeken van schrijfsters? Vraag daar dan om bij de uitgeverij. En koop die boeken dan ook! Creëer vraag! Zonder vraag geen aanbod, zo simpel is het.

Hoe zit het eigenlijk met de Arthur C. Clarke Award? Enig idee wie de vorige jaren de prijs hebben gewonnen? In 2012 was dat Jane Rogers en in 2011 Lauren Beukes. Twee vrouwen. Ook een feit dat je nooit bij De Zesde Clan zult lezen, omdat het afbreuk doet aan haar boodschap dat de vrouw in de verdomhoek zit.

De winnares van 2011

De winnares van 2011

Het gebruikelijke gezeik van De Zesde Clan dat alles wat van vrouwen komt als minderwaardig en onverkoopbaar wordt gezien is aantoonbaar niet waar. Neem bijvoorbeeld de thrillerauteur Paul Goeken die onder zijn eigen naam niet veel voorstelde, maar onder de naam Suzanne Vermeer de ene bestseller na de andere schreef. Of waarom zou Gert Jan de Vries thrillers schrijven onder de naam Tess Franken? Omdat hij niet verkocht wil worden? Dat zijn feiten die je nooit bij De Zesde Clan zult horen, omdat ze afbreuk doen aan haar boodschap dat de vrouw in de verdomhoek zit.

Interessant genoeg hoor je De Zesde Clan niet over vrouwen die wel genomineerd worden voor literatuurprijzen en die ook daadwerkelijk winnen. Wederom is dat omdat het anders afbreuk doet aan haar boodschap dat de vrouw in de verdomhoek zit. Zullen we eens wat feiten van dit jaar noemen?

Blijft voor ons alleen nog de vraag over waarom De Zesde Clan niet met dezelfde woede een artikel schrijft als twee vrouwen in de jury alleen maar vrouwen nomineren voor een internationale gedichtenprijs. Maar eigenlijk kennen we het antwoord al.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s