Hollywood houdt leeftijdskloof in stand

Feministische blogger De Zesde Clan schrijft een artikel over leeftijdsverschillen in films. Natuurlijk is de insteek van haar artikel dat vrouwen er slecht vanaf komen.

…omdat het de gewoonte voedt om mannen te zien als tijdloos, als personen die interessanter worden naarmate hun leeftijd vordert, terwijl we als samenleving vrouwen afschrijven na hun dertigste.

Daarbij heeft ze ook nog het lef om het artikel te beëindigen met:

So would it be so difficult for mainstream films to cast women over 35 in leading romantic roles, and change a few brains for the better?

Het zou voor De Zesde Clan en haar mede powerfeministen aan te raden zijn om de oogkleppen eens af te zetten. Niet de wereld te bekijken met een vrouwen-worden-ondergewaardeerd-blik maar zien wat er zich werkelijk afspeelt. We zullen maar weer eens de feiten noemen die De Zesde Clan achterwege laat in haar artikel.

Art imitates life. Mannen met een jongere vriendin in films? Is dat niet een weerspiegeling van wat er in de maatschappij gebeurt? Zoals bij mens-en-gezondheid te lezen valt, is het wetenschappelijk bewezen dat vrouwen op oudere mannen vallen. Ook een Brits onderzoek komt tot die conclusie. Dus waarom zouden we dat niet vertonen in films? Het zijn alleen powerfeministen die daar een draai aan geven van ‘het gaat bij vrouwen alleen om het uiterlijk, boehoehoe’.

Oudere vrouwen met een jonge vriend, dat komt ook voor (behalve in het artikel van De Zesde Clan, want dat ondermijnt haar dogmatische verhaal). De term daarvoor is cougars. Hollywood kent de voorbeelden Demi Moore en Ashton Kutcher en Susan Sarandon en Tim Robbins (om maar een paar te noemen). En ja, ook in dit geval imiteert kunst het leven, zoals dagblad Trouw al opmerkte:

Maar niet alleen in Hollywoods echte leven, ook in de films wordt gewerkt aan een betere wereld zonder seksisme en leeftijdsdiscriminatie. De laatste jaren brengt Hollywood veel films uit over liefdesrelaties tussen oudere vrouwen en jongere mannen.

Enkele voorbeelden zijn ‘I could never be your woman’ met een relatie tussen Michelle Pfeiffer (50) en Paul Rudd (38) of ‘The proposal’ waarin Sandra Bullock (veertiger) trouwt met haar 12 jaar jongere assistent.

Ook in Nederland zijn de voorbeelden te noemen. Denk bijvoorbeeld aan Alles is liefde waarin Valerio Zeno een relatie krijgt met de 13 jaar oudere Wendy van Dijk. Of recenter Verliefd op Ibiza waarin Simone Kleinsma een one-night-stand heeft met de 30 jaar jongere Jim Bakkum.

Oudere vrouwen met jongere minnaars, het bestaat. In het echte leven en in de films. Je moet het alleen wel willen zien, Zesde Clan.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Hollywood houdt leeftijdskloof in stand

  1. IK zegt:

    Die hele cougar hype is een zielig verzinsel om oudere vrouwen een hart onder de riem te steken. Denk je echt dat Demi Moore een jongere man kon scoren zonder plastische chirurgie en haar geld ?

  2. Pingback: Nieuwsronde: glazen plafond editie | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s