Volkskrant geeft belegen borrelpraat alle ruimte

Irene Zwaan (studie sociaal cultureel werker en master ontwikkelingssociologie) en Glenn Helberg (kinder- en jeugdpsychiater) schrijven vanuit hun expertise en ervaring een artikel in de Volkskrant over de rol van de man.

De psychiatrie is het afvoerputje van de samenleving. In dit putje kun je tendensen waarnemen, en we kunnen dus herkennen wat er maatschappelijk mis gaat. Veel kinderen die in de problemen raken en in aanraking komen met jeugdhulpverlening of justitie groeien op zonder hun biologische vader. Een substantieel deel van de cliënten in de praktijk van de kinderpsychiater heeft problemen ontwikkeld die gerelateerd zijn aan de afwezigheid van een vader- figuur.

Het artikel is een pleidooi om de man zijn vaderfiguur terug te geven. Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig maar niet gelijk, stellen de auteurs. Ze citeren de ontwikkelingspsycholoog Steven Pont die in april op een conferentie vaderschap zei dat Nederland toe is aan een ‘masculinistische’ beweging.

Zodra er een artikel verschijnt waarin gezegd wordt dat het feminisme is doorgeschoten, kun je er zeker van zijn dat steigerende powerfeministen, die nog steeds vinden dat de vrouw in de slachtofferrol zit, van zich laten horen. Wederom stelt blogschrijfster De Zesde Clan daarin niet teleur. Zonder enige kennis op het gebied van de psychiatrie schrijft ze een artikel waarin ze tekeer gaat over al die kranten die hier maar steeds aandacht aan schenken. Enige reden: ze wil niet dat het waar is.

Lazen we dat niet al eerder in Trouw? En daarna in januari dit jaar bij het NRC? Waarom nu, in De Volkskrant, opnieuw deze riedel?

Waarom? Omdat het voortschrijdend inzicht is dat bij steeds meer mensen doordringt?

De Zesde Clan gaat ook tekeer over het voorstel van Zwaan en Helberg om het vakje ‘Vader onbekend’ uit het geboorteaangifteformulier te schrappen. Zwaan en Helberg geven daartoe een voorbeeld van een minderjarige jongen die zijn vriendin had bezwangerd. De moeder van die vriendin zorgde ervoor dat die jongen zijn kind eens in de twee weken ziet, terwijl hij meer deel uit wil maken van de opvoeding. Dit voorbeeld herhaalt De Zesde Clan natuurlijk niet in haar eigen artikel. Daarin heeft ze het alleen over vrouwen die zwanger worden door verkrachting of door agressieve mannen.

Op het eind van het artikel vraagt De Zesde Clan waarom toch steeds meer hierover geschreven wordt.

De meest hoopvolle uitleg blijft wat de Zesde Clan betreft deze. Het is een achterhoedegevecht van wanhopige mensen die houvast zoeken, en die diep van binnen weten dat ze niet meer terug kunnen naar de jaren vijftig.

Ja hoor, Zesde Clan. Denk jij dat maar lekker. De verstandige mens herkent het als een signaal van voortschrijdend inzicht, een signaal dat het feminisme is doorgeschoten en dat we pas op de plaats moeten maken. Als zoveel hoogopgeleide onderwijs- en jeugddeskundigen apart van elkaar tot die conclusie komen, dan is er geen sprake van een achterhoedegevecht. Een artikel van iemand zonder kennis van zaken zoals De Zesde Clan, dat is pas een achterhoedegevecht.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s