Angela Crott ziet vrouw als vijand

Oud-onderwijzeres en historica Angela Crott promoveerde op een proefschrift over het beeld van de jongen in de opvoedingsliteratuur. Dikke vriendinnen met feministische blogschrijfster De Zesde Clan zal ze nooit worden. In het verleden werd Angela Crott al door De Zesde Clan gehekeld. Naar aanleiding van een Volkskrantartikel over Angela Crott spuwt De Zesde Clan nogmaals haar gal.

Steeds meer vrouwen en mannen die beroepshalve met kinderen te maken hebben, trekken tegenwoordig aan de bel. De boodschap is eenduidig: ‘We zijn doorgeschoten in het feminisme. Mannen moeten wel man kunnen blijven in plaats van ze te vervrouwelijken.’

Het spreekt vanzelf dat zo’n boodschap niet goed aankomt bij extremistische feministen die pas rusten als elke man ontmand is. De Zesde Clan heeft dit argument:

In Crott’s wereldbeeld bestaan er geen bezorgde, timide vaders. Jongens die liever in stilte een boek lezen, vallen ook buiten haar wereldbeeld. Moeders zijn louter vijandige wezens die vaders met argwaan bekijken en jongens inperken. Dat er ook wildebrassen onder de moeders voorkomen, past niet in haar theorie.

Door zich te concentreren op de uitzonderingen en te zeggen dat die niet genoemd worden, hoopt De Zesde Clan de aandacht af te leiden. Natuurlijk bestaan er jongens die liever in stilte een boek lezen. En natuurlijk zijn er wildebrassen onder moeders. Angela Crott richt zich in haar boodschap echter op de overheersende kenmerken van een groep. Het argument van De Zesde Clan is al net zo dom als bijvoorbeeld de uitspraak ‘Roken is helemaal niet slecht voor je gezondheid want mijn opa rookte ook en die is 90 geworden.’ Dat kan, maar statistisch overlijden rokers toch op jongere leeftijd. Uitzonderingen bestaan altijd.

De kritische lezer zal het opvallen dat De Zesde Clan nergens in haar blogartikel de expertise van Angela Crott noemt. Meer dan ‘mevrouw’ wordt ze niet genoemd. Doorgaans is De Zesde Clan er als de kippen bij om alle titels, werkervaringen en behaalde resultaten van vrouwen te noemen. Maar als dergelijke informatie afbreuk doet aan de mening die De Zesde Clan wil ventileren, dan laat ze die met het grootste gemak achterwege. De lezers van De Zesde Clan mogen niet de indruk krijgen dat Angela Crott haar visie ergens op gebaseerd heeft. Wat is de expertise van De Zesde Clan eigenlijk, dat ze Angela Crott zo fel aanvalt? Verder dan ‘ik wil niet dat het waar is’ komt ze niet in haar artikel.

Angela Crott heeft op dit moment succes met haar boek Jongens zijn ‘t dat dit jaar verscheen. Het boek is een toegankelijkere uitgave van haar proefschrift. Aleid Truijens van de Volkskrant waardeerde het boek met de maximale vijf sterren. Ze zegt:

Crott schreef een geweldig gedocumenteerd, tegendraads en vrolijk boek, dat op alle pabo’s en lerarenopleidingen tot de lesstof mag behoren.

Nederland heeft het boek ook ontdekt. In week 22 behaalde het een 36ste positie in de bestseller top 60; zeer hoog voor non-fictie over een dergelijk onderwerp. Waarom we allemaal van mars komen van Cordelia Fine, een favoriet boek van De Zesde Clan, heeft nog nooit aan die bestseller top 60 geroken. Een geruststellende gedachte dat het gezonde verstand de boventoon voert.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s