Openbaar vervoer blijft mijnenveld voor vrouwen

Hanna Rosin, een vrouw naar ons hart, legt in een artikel uit waarom feministen niet kunnen inzien dat de strijd voorbij is en dat de vrouwen hebben gewonnen. Feministische blogger De Zesde Clan reageerde furieus op dat artikel, maar daar hebben we al over geschreven. Rosin verwijst naar een psychologisch experiment waarbij vrijwilligers moesten tellen hoe vaak in een filmpje spelers met een wit shirt de bal naar elkaar overspeelden. De vrijwilligers bleken zo gefixeerd te zijn op die spelers, dat het hen ontging dat er een gorilla door het beeld liep. In het boek ‘De onzichtbare gorilla‘ valt daarover te lezen:

Deze neiging om patronen te zien die je verwacht, zelfs als ze niet aanwezig zijn, is al meer dan veertig jaar bekend. Deze kan zelfs storen in ons vermogen om patronen te zien die wel aanwezig zijn, maar niet herkend worden.


Dat is volgens Rosin precies wat er aan de hand is bij verstokte feministen: ze staren zich zo blind op details die ze willen zien, dat ze geen oog meer hebben voor zaken die niet in hun theorieën passen. Een mooi voorbeeld daarvan lezen we in het artikel van De Zesde Clan over vrouwen in het openbaar vervoer.

Het artikel begint natuurlijk met een stemmingmakende kop: ‘Openbaar vervoer blijft mijnenveld voor vrouwen.’ Oei, is het echt zo erg? Is het compleet oorlog? Waar blijven de VN met hun resoluties? Wat zijn dat voor dappere vrouwen die elke dag opnieuw hun leven wagen in het openbaar vervoer?

Het artikel gaat over een krantenbericht over zes mannen die een vrouw in elkaar hebben geslagen. Uiteraard is dat afschuwelijk en had dat nooit mogen gebeuren. Het is echter verwerpelijk dat De Zesde Clan dit krantenbericht gelijk misbruikt om haar stokpaardje ‘vrouwen zijn een lopend doelwit voor alle mannen’ te berijden, waarbij ze geregeld zeer overdrijft.

Velen, zeer velen van ons, komt dit scenario bekend voor.

O ja? Zo rond de 1 miljoen mensen maken dagelijks gebruik van het openbaar vervoer. Laat daarvan de helft vrouw zijn. Hebben de meesten van die 500.000 vrouwen echt zoveel last van mannen? Zijn wij zulke beesten? Hoe is het mogelijk dat we nog los rond mogen lopen!

maar dat de een toch vindt dat hij de persoonlijke ruimte van de ander mag claimen. In Londen maakt vier op de tien jonge vrouwen dit regelmatig mee

Misschien heeft De Zesde Clan een voorstel hoe je in een overvolle metro niet in de persoonlijke ruimte van iemand anders kunt staan? Gescheiden wagons invoeren voor mannen en vrouwen?

Je zit in trein, bus of tram. Of je loopt op straat. Een man spreekt je aan. Dat is Schrödingers Aanvaller. Want je kent hem niet. Als hij je aanspreekt weet je niet precies of die persoon je grenzen zal respecteren, of dat het praatje een voorbode is van geweld.

Dit is angst aanjagen ten top. En nog stigmatiserend ook. Vul voor ‘man’ eens ‘neger’ in en kijk dan wat er staat.Wat voor wereld wil De Zesde Clan creëren? Een onderontwikkeld land waarin een man niet meer met een vrouw mag praten als hij haar niet kent? Want zijn enige reden om dat te doen is om haar genadeloos te verkrachten? Want dat willen alle mannen toch?

Het ANP-bericht lijkt een geïsoleerd incident, maar dat is het hoogstwaarschijnlijk niet.

Hoogstwaarschijnlijk. Dat is waar Rosin gelijkkrijgt: er is geen patroon, maar De Zesde Clan wil het wel zien. Het is een incident, maar zij vermoedt dat het een patroon is. Dat is vergelijkbaar met de klokkenluiderssite seksediscriminatieaandeuniversiteit. De opstellers van deze site zijn net als De Zesde Clan zo gefixeerd op aanwijzingen dat alle mannen vrouwenhaters zijn, dat ze alle vrouwen aan de universiteit hebben opgeroepen om hun ervaringen te delen. Een halfjaar later hebben van al die vrouwen slechts vier gereageerd. Welnu, zo hoog is de nood. De Zesde Clan ziet iets anders. ‘De reacties stromen binnen,’ schreef ze in triomf. Wat alleen nog maar meer illustreert dat De Zesde Clan niet in staat is om de realiteit onder ogen te zien.

Update: Vandaag werd bekend dat de vrouw de mishandeling door zes mannen verzonnen heeft. Het artikel van De Zesde Clan over hoe onveilig het openbaar vervoer is voor vrouwen is gebaseerd op leugens. De politie ontdekte mede dankzij camerabeelden dat het verhaal van de vrouw niet waar is. Misschien opent dit De Zesde Clan de ogen dat er zeker vrouwen zijn die valse aangifte doen? We wachten in spanning haar update af.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Openbaar vervoer blijft mijnenveld voor vrouwen

  1. Pingback: NRC had geen vertrouwen in winnares literatuurprijs | blankemannenbolwerk

  2. Pingback: Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel 13 | blankemannenbolwerk

  3. Pingback: Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel 14 | blankemannenbolwerk

  4. Pingback: Vrouw en loopbaan: filmeditie | blankemannenbolwerk

  5. Pingback: Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel 15 | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s