NRC had geen vertrouwen in winnares literatuurprijs

Joke van Leeuwen heeft de AKO Literatuurprijs gewonnen. Van harte gefeliciteerd namens de blanke mannen. Wie de feministische blog van De Zesde Clan kent, weet dat zij in een waanwereld leeft waarin nooit literatuurprijzen aan vrouwen worden uitgereikt. Dat ligt dan bijvoorbeeld aan de samenstelling van de jury. Als er meer mannen in zitten, dan stemmen die voor een man. Als er meer vrouwen in zitten, dan stemmen die ook voor een man, want met hun stemgedrag willen ze de man behagen.

Het heeft geen enkele zin om het tegendeel te bewijzen. Er bestaan jury’s die uit meer mannen dan vrouwen bestaan en die toch een literatuurprijs aan een vrouw geven, simpelweg omdat zij het beste boek heeft geschreven. De hele wereld weet dat, behalve een klein groepje powerfeministen dat zich in zelfbeklag wentelt.

Hoe reageert een powerfeminist als de feiten duidelijk aantonen dat een vrouw een literatuurprijs kan winnen? Daar komt de uitspraak van Hanna Rosin weer om de hoek kijken. Hanna Rosin stelt dat powerfeministen zo gefixeerd zijn op hun eigen mannen-haten-vrouwen-theorie, dat ze niet in staat zijn om het bredere plaatje te zien. Alles moet in hun denkwereld passen. Ze zijn niet in staat om hun kijk op de wereld bij te stellen.

Dat merken we ook aan het blogartikel dat De Zesde Clan over Joke van Leeuwen schrijft. Is er iemand die denkt dat De Zesde Clan gaat toegeven dat ze het mis had? Dat jury’s in staat zijn om een vrouw een belangrijke literatuurprijs te geven? Dat vrouwen in een jury niet per se stemgedrag vertonen om de man te behagen? Welnee, daarentegen is De Zesde Clan naarstig op zoek gegaan naar negatief nieuws over de uitreiking en dat schotelt ze haar lezers graag voor. ‘De NRC had er geen enkel vertrouwen in’. Zie je wel, wij zijn zielig, boehoehoe… Dat dezelfde NRC (of eigenlijk een mannelijke recensent van het NRC) het boek van Joke van Leeuwen met vier sterren had bekroond, blijft onvermeld in haar artikel. Waarschijnlijk heeft ze dat niet eens gezien, omdat haar oogkleppen haar dat verhinderen.

Het is wederom triest om te merken hoe de wereld van De Zesde Clan zo extreem in man/vrouw is ingedeeld.

Op naar de volgende winnares, zou de Zesde Clan zeggen.

Op naar het volgende, geweldige boek van een auteur, man of vrouw, zouden de blanke mannen zeggen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s