Vrouwen zien door een verwrongen lens – letterlijk

Vroeger gingen de mannen op jacht om voedsel te verzamelen en bleven de vrouwen thuis om voor de kinderen te zorgen. Mannen zijn daarom meer gefixeerd op actie en winnen; vrouwen houden daarom meer van onderling met andere vrouwen kletsen. Hopen ‘Waarom mannen niet kunnen… en vrouwen niet kunnen…’-boeken zijn daarop gebaseerd en vinden gretig aftrek bij een groot publiek.

Powerfeministen zoals blogschrijfster De Zesde Clan verzetten zich tegen deze theorie. Daarom is het interessant om te merken dat ze onbewust wel toegeven dat die theorie op waarheid is gebaseerd.

De Zesde Clan heeft weer een artikel over de Bechdel-test geschreven, een test om te beoordelen of vrouwen wel voldoende aan bod komen in films. Om te slagen voor de test moeten twee vrouwen (1) met een naam (2) met elkaar praten (3) over iets anders dan mannen. Dat zijn volgens De Zesde Clan het soort films waar vrouwen behoefte aan hebben. Geen films waar vrouwen een geweldige prestatie neerzetten (iets winnen of een vijand verslaan). Nee, laat dat soort zaken maar aan mannen over. Als er vrouwen in beeld komen die onderling wat praten, dan is het al goed volgens de powerfeministen. Waarmee ‘de man op jacht en de vrouw blijft thuis’-theorie bevestigd wordt.

De Zesde Clan heeft het niet in de gaten, maar onbewust laat ze in meer uitingen een ander beeld zien dan ze eigenlijk wil. Neem de kop van haar artikel: ‘vrouwen zien door een verwrongen lens’. Voor De Zesde Clan heeft deze kop maar één betekenis. Dat komt omdat vrouwen voor haar automatisch een lijdend voorwerp zijn. Als je in die kop echter ‘vrouwen’ geen lijdend voorwerp maar een actief onderwerp maakt, dan staat er iets geheel anders. Iets dat zeer goed op De Zesde Clan zelf slaat. ‘De Zesde Clan ziet door een verwrongen lens’.

Onbewust is De Zesde Clan al op het goede pad. Ooit komt het nog goed met haar.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s