Opzij gaat onzeker 2014 tegemoet

Het gaat slecht met de tijdschriften. Afgelopen najaar maakte Sanoma bekend te stoppen met een aantal titels. WPG Uitgevers zette in november een aantal tijdschriften in de verkoop, waaronder Opzij.

Feministische blogschrijfster De Zesde Clan heeft haar bedenkingen bij het tijdschrift Opzij. Ze verlangt terug naar de tijd dat Ciska Dresselhuys de hoofdredacteur was. Die stond tenminste garant voor veel problemen en geen humor. Margriet van der Linden nam het stokje over en opeens kon je in Opzij lezen dat vrouwen een lichaam hadden, tot groot ongenoegen van De Zesde Clan.

Als gezwam over het ‘erotische kapitaal’ van vrouwen door moet gaan voor ‘de feministische opinie’, kun je beter zonder.

Beter zonder? Nou, dat ook weer niet.

Een matige Opzij is echter vele malen beter dan het macho blanke mannen dieet van de andere mainstream opiniebladen zoals HP/De Tijd, Vrij Nederland en Elsevier.

Of, nog mooier:

We hebben Opzij ontzettend hard nodig om enig tegenwicht te bieden aan de conservatieve mentaliteit van Libelle en Margriet, en de intuïtieve baarmoederverering van zoiets als Happinez. […] van Libelle en Margriet sterven je hersenen af

Daar mogen alle lezeressen van Libelle, Margriet en Happinez het mee doen. Bij De Zesde Clan tel je als vrouw alleen mee, als je een tijdschrift leest waarmee je je kunt ontwikkelen. Nee, geen opinietijdschrift, want die bevatten alleen een macho blanke mannen dieet. Een tijdschrift lezen voor de gezelligheid? Nee, daarmee veranderen vrouwen in The Stepford Wives van Ira Levin. Het enige goede tijdschrift is de Opzij, ook al is dat tijdschrift niet drammerig genoeg volgens De Zesde Clan en zit er te weinig mannenhaat in.

Waarom redt Opzij het dan niet? Simpel. Omdat er geen interesse bestaat voor het blad. Het feminisme is een gepasseerd station. Slechts een handjevol vrouwen dat terugverlangt naar de barricades blijft roepen dat het slecht gaat, maar de meeste vrouwen weten wel beter. Die weten dat de strijd gestreden is en bepalen zelf waar ze behoefte aan hebben. Dat kan niemand hen voorschrijven, zelfs De Zesde Clan niet.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s