Media tonen voortdurende macht van de mannelijke blik

The wolf of Wall Street is een megahit in de Nederlandse bioscopen. De film is het waar gebeurde verhaal van Jordan Belfort, een beursfraudeur die zijn tijd graag doorbracht met drugs, drank en vrouwen.

Wat krijg je te zien als je een film maakt over zo’n persoon? Inderdaad, alle uitspattingen van zo iemand. En ja, Zesde Clan, dat betekent dus ook hoeren.

Feministische blogschrijfster De Zesde Clan maakt zich enorm kwaad over deze film.

Niet toevallig dat het allemaal mannen zijn die de film op deze manier bewonderen. Voor hen lijkt het vanzelfsprekend dat rondparaderen met knappe goldiggers en spannende dingen doen met hoeren universeel verleidelijke vooruitzichten zijn. Onder andere omdat die mannelijke blik in de media en de cultuur domineert, vergeet je even dat de wereld er misschien anders uit ziet als je een vrouw bent. Oeps…. Vergeten…. Mannen vormen slechts de helft van de bevolking…

En daar begint het gejank. De film is niet geschikt voor vrouwen, want zij kunnen zich er niet mee identificeren (tenzij ze hoer zijn). Blabla.. vrouwen hebben recht op films die hen aanspreken. Wie regelmatig de artikelen van De Zesde Clan leest, kent het riedeltje wel.

Is het echt zo dat vrouwen er bekaaid vanaf komen wat het filmaanbod betreft? De Bioscoopmonitor 2012-2013 zegt:

Zo blijkt dat vrouwen een steeds belangrijker aandeel krijgen binnen het bioscoopbezoek. Vrouwen gaan gemiddeld bijna één keer vaker per jaar naar een bioscoop dan mannen en hun marktaandeel is gestegen naar 57%.

57% dus moeten er meer films voor vrouwen komen, zou De Zesde Clan zeggen.

57%, dus het aanbod spreekt de vrouwen aan, zou een weldenkend mens zeggen. Het aanbod zou zich juist meer moeten richten op mannen om hen in de bioscoop te krijgen.

Scorsese doet met zijn film een goede poging. The wolf of Wall Street heeft al het meest opgebracht van al zijn films. Zou het hem iets kunnen schelen wat een gefrustreerd vrouwtje in Nederland daarvan vindt?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s