Vrouw en loopbaan: filmeditie

Oftewel: deel 73637627249005 in de serie over hoe feministische blogger De Zesde Clan niet in staat is om de onzichtbare gorilla te zien. Ze schrijft een artikel waarbij ze uit alle macht probeert aan te tonen dat vrouwen totaal genegeerd worden in de filmwereld. Alle feiten die haar verhaal tegenspreken, laat ze met het grootste gemak achterwege. Haar lezers moeten vooral niet denken dat het wel meevalt in de praktijk.

De strekking van het verhaal is dat blanke mannen alle kansen krijgen in de filmwereld en dat vrouwen en de getinte medemens geen enkele kans krijgen. Waarom? Omdat wij blanke mannen alleen andere blanke mannen kansen gunnen en de rest bij voorbaat uitsluiten.

Dat bleek onder andere uit een opmerking van het hoofd van het filmfestival van Cannes. Deze blanke manThierry Fremaux, ziet vrouwelijke regisseurs bijna niet staan.

De Zesde Clan heeft echt een hekel aan ons, blanke mannen. Keer op keer onderstreept ze in haar artikelen onze sekse en huidskleur. Lees eens ‘neger’ waar ze ‘blanke man’  schrijft en kijk wat er dan staat.

Natuurlijk heeft De Zesde Clan gelijk als ze zegt dat alleen blanke mannen aan de bak komen in Hollywood. Het is een publiek geheim dat alle rollen van vrouwen en donkere mensen worden ingevuld door blanke mannen. Wat ten tijde van Shakespeare gebeurde, gebeurt nu nog steeds.

Oké, even serieus. Waarom missen we toch zoveel feiten in het artikel van De Zesde Clan die een ander licht op de zaak werpen? Heeft ze bijvoorbeeld gehoord van de film 12 years a slave die dit jaar de Oscar voor de beste film won? Weet ze dat die film over de slavernij gaat en dat die geregisseerd is door de uiterst donkere Steve McQueen?

Of als ze het toch over Cannes heeft: waar blijft het nieuws dat er dit jaar meer vrouwen dan mannen in de jury zitten? Nog steeds geen woord daarover bij De Zesde Clan.

Of nog iets anders: in haar artikel noemt ze de regisseur J.J. Abrahams die een Star Wars film mocht doen. In haar artikel doet ze voorkomen alsof blanke mannen zonder enige staat van dienst zomaar honderden miljoenen krijgen om een blockbuster te maken. Maar zullen we de waarheid eens vertellen, Zesde Clan? Ooit gehoord van Kathleen Kennedy? Zij is een filmproducent die George Lucas opvolgde. Ja Zesde Clan, dat kan. Vrouwen kunnen mannen opvolgen. Kathleen Kennedy kreeg in 1995 de Women in Crystal Film Award, een prijs voor vrouwen die andere vrouwen vooruit helpen in de filmindustrie. En weet je wat die Kathleen Kennedy deed? Zij smeekte Abrahams om die film te regisseren. Waarom zou ze dat doen? Omdat ze kwaliteit van hem verwacht of omdat hij een blanke man is?

Zo kunnen we nog wel uren doorgaan. Honderden, zo niet duizenden voorbeelden zijn er te vinden om de woorden van De Zesde Clan te loogenstraffen. Vrouwen krijgen genoeg kansen in Hollywood. Je moet het alleen wel willen zien.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vrouw en loopbaan: filmeditie

  1. Pingback: Cinekid: waar zijn de meisjes? | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s