Mannen vallen mensen lastig

Dat feministische blogger De Zesde Clan een hekel aan blanke mannen heeft, was ons al lang bekend. Toch verschijnt er af en toe een artikel van haar hand dat ons met verbazing achterlaat. Neem het artikel over mensen die worden lastiggevallen.

Om met de kop te beginnen: ‘Mannen vallen mensen lastig’. We hebben het wel vaker gehad over de koppen die De Zesde Clan verzint voor haar artikelen. Vaak zijn die koppen een schoolvoorbeeld van slechte journalistiek waar zelfs de Telegraaf zich nog voor zou schamen. Mannen vallen mensen lastig. Zouden we dan ook boven een artikel mogen zetten: ‘Negers stinken’ of ‘Joden belazeren de kluit’? Of neem de moeders die hun eigen kind vermoorden. Zullen we daar een kop van maken: ‘Moeders vermoorden eigen kinderen.’? Waar is de nuance in de kop? Of is het daadwerkelijk zo dat álle mannen mensen lastigvallen?

Apologize-2

Natuurlijk is het niet goed dat er mannen zijn die andere mensen lastigvallen. Maar dat mag niet leiden tot het aanklagen van een onschuldige bevolkingsgroep zoals De Zesde Clan doet.

Maar het belangrijkste is de variant van ‘de vervuiler betaalt’ cq de oorzaak van het probleem aanpakken. Mannen vallen mensen lastig. Dus rust er op deze sekse een verantwoordelijkheid om veranderingen te bewerkstelligen:

Een enorm grote denkfout van De Zesde Clan. We zullen het proberen uit te leggen voor haar, alhoewel we ons realiseren dat het niet mogelijk is om een dogmaticus tot andere inzichten te brengen. Het is heel eenvoudig. De uitdrukking ‘de vervuiler betaalt’ wil zeggen dat degene die de schade toebrengt (in dit geval dus de man die anderen lastigvalt) als schuldige wordt aangewezen. Wat de uitdrukking uitdrukkelijk NIET wil zeggen, is dat iedereen met dezelfde overeenkomsten als de schuldige eveneens schuldig is. Als dat zo zou zijn, waar houdt het dan op met dezelfde overeenkomsten? Dan kun je ook zeggen: ‘de schuldige is een mens, dus alle mensen zijn schuldig en moeten er iets aan doen’.

Misschien begrijpt De Zesde Clan het als we het voorbeeld van de moordende moeders weer gebruiken. Stel dat we daarvan maken: ‘alle vrouwen zijn schuldig aan het vermoorden van hun kinderen’. ‘Hohoho,’ zou De Zesde Clan zeggen. ‘Niet alle vrouwen vermoorden hun kinderen, dus daar kun je niet alle vrouwen van beschuldigen.’

Dat klopt. En precies datzelfde geldt voor de mannen die zich niet schuldig maken aan het lastigvallen van anderen. En gelukkig maken de meeste mannen zich daar niet schuldig aan, ook al wil De Zesde Clan haar achterban graag doen geloven dat er geen man is die deugt. Het is jammer dat ze het nodig vindt om het generaliseren als vuile truc te gebruiken, in plaats van op een volwassen manier een discussie aan te zwengelen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s