Quotum doorbreekt hegemonie van mannen aan de top

Het zal wel komkommertijd zijn dat feministische blogger De Zesde Clan voor de zoveelste keer een artikel schrijft over hoe geweldig het is dat bedrijven in Noorwegen verplicht 40% vrouwen aan de top moeten hebben. Hoera, de mannen worden opzij gezet! Wat kan het leven toch mooi zijn.

Amy Dittmar

De Zesde Clan hoor je niet over de keerzijde. Gelukkig zijn er mensen die de zaak op een objectieve, wetenschappelijke wijze benaderen. Neem de vrouw Amy Dittmar van de universiteit in Michigan (ja een vrouw, Zesde Clan, dus niet een man die bang is voor oprukkende vrouwen). Amy concludeerde na onderzoek dat de toename van vrouwen in de top in Noorwegen een negatief effect op het bedrijf had.

We find that the constraint imposed by the quota caused a significant drop in the stock price at the announcement of the law and a large decline in Tobin’s Q over the following years, consistent with the idea that firms choose boards to maximize value. The quota led to younger and less experienced boards, increases in leverage and acquisitions, and deterioration in operating performance, consistent with less capable boards.

Ach, wat mooi dat al die vrouwen nu een kans krijgen, roept De Zesde Clan. Ja, als je in Plopsaland zou leven wel. Maar in het keiharde bedrijfsleven wordt je afgerekend op resultaten. Bedankt overheid, voor dat quotum!

De Volkskrant kwam al tot dezelfde conclusies:

Onderzoek heeft echter uitgewezen dat Noorse bedrijven sindsdien minder goed presteren en een waardedaling hebben ondergaan. Niet echt wat je noemt een succesverhaal voor het Noorse bedrijfsleven en al helemaal niet voor de beeldvorming over de toegevoegde waarde van vrouwen in bestuursfuncties.

Het Noorse voorbeeld onderstreept hoe onverstandig het is om met grof geschut via quota meer gelijkheid af te dwingen. Het vrouwenquotum doet namelijk niets aan de kern van het probleem. Dat probleem ligt niet bij vermeend seksisme of glazen plafonds, zoals men dat in Brussel graag wil geloven.

Of zullen we ook wat artikelen van ons herhalen voor De Zesde Clan? Bijvoorbeeld die van hoogleraar Jan Bouwens die verscheidene zaken constateerde toen Noorwegen het quotum invoerde:

Alle bedrijven? Wel, dat hangt af van de definities van ‘alle’ en ‘voldoen’. Een niet triviaal aandeel van de beursgenoteerde bedrijven besloot namelijk het hoofdkantoor van Noorwegen naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen. Het aandeel van oorsprong Noorse bedrijven verviervoudigde na 2005 ten opzichte van 2003. Van de bedrijven die besloten om in Noorwegen te blijven, lieten vele rechtspersonen zich omvormen van publiek (afname met 25%) naar privaat (plus 25%) om langs die weg het quotum te ontlopen. Bedrijven die als NV in Noorwegen gevestigd bleven, maakten een waardedaling door van 8-15 procent.  De aankondiging van de wet in 2002 was voldoende om het rendement op aandelen met 3 procentpunten te doen dalen.

Of neem het artikel waarin prof. dr. Barbara Baarsma zegt waarom een quotum niet werkt en Marike Stellinga aantoont dat Nederlandse vrouwen niet massaal naar de top willen.

Al die artikelen heb je toch wel van ons gelezen, Zesde Clan? Wat begrijp je dan niet?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Quotum doorbreekt hegemonie van mannen aan de top

  1. Pingback: Zeven studies bewijzen het bestaan van mansplaining | blankemannenbolwerk

  2. Pingback: KPN ziet diversiteit als blanke vrouw of allochtone man | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s