Zeven studies bewijzen het bestaan van mansplaining

Mansplaining, kent u dat woord? Feministische blogger De Zesde Clan schreef er een artikel over. Mansplaining is als mannen op denigrerende toon vrouwen iets uitleggen wat ze allang weten. In dit artikel zullen we De Zesde Clan mansplainen waarom haar artikel niet deugt. We gebruiken deze term omdat we met feiten zullen komen die ze allang weet, maar die ze verzwijgt voor haar lezers.

De Zesde Clan begint haar artikel met de melding dat ze graag gebruikmaakt van onderzoeken om haar meningen te staven. Wat ze daarbij vergeet te vermelden is dat ze alleen gebruikmaakt van onderzoeksresultaten waar zij het mee eens is. Lees bijvoorbeeld het artikel over het vrouwenquotum in Noorwegen. Elk onderzoek dat uitwijst dat dit quotum slecht uitpakt, wordt niet vermeld bij De Zesde Clan.

Diezelfde subjectieve aanpak komt in het artikel over mansplaining terug.

Bitch magazine zette zeven taalstudies op een rijtje. Uit verschillende tijdvakken, in verschillende situaties en met verschillende groepen uitgevoerd, blijkt steeds opnieuw hetzelfde:

Mogen wij iets meer achtergrondinformatie? Welke verschillende tijdvakken? Hebben we het over een eeuw geleden? Welke verschillende groepen? Het maakt wel verschil of je de mannenbroeders uit Zeeland als onderzoeksgroep gebruikt of progressieve huisvaders uit de Randstad. De Zesde Clan heeft daar onwetenschappelijk maling aan. Die geeft geen context, want dat zou alleen maar nuance aanbrengen aan de boodschap die ze wil doorgeven.

Wij brengen wel graag de nuance aan. Daarom wat kanttekeningen bij de conclusies van De Zesde Clan:

1. Vrouwen worden vaker in de rede gevallen dan mannen

Hoeveel vaker is dat? Stel dat mensen na het spreken van twintig woorden in de rede worden gevallen, maar vrouwen meer praten dan mannen (zoals bewezen is), dan worden beiden evenredig vaak in de rede gevallen.

2. Mannen interrumperen vrouwen vaak om het gesprek over te nemen

Wijst het onderzoek ook uit of hier terecht geïnterrumpeerd wordt, bijvoorbeeld omdat de vrouwen oeverloos aan het uitweiden zijn terwijl er spijkers met koppen moeten worden geslagen?

3. Mannen domineren in gesprekken op de werkvloer

Weer zo’n bewering zonder enige context. Welke werkvloer? Een ingenieursbureau waar voornamelijk mannen werken of op de lagere school waar alleen vrouwen werken?

4. Mannen en jongens domineren de communicatie in schoollokalen

Is dit onderzoek uitgevoerd op een Engelse jongenskostschool of in het Nederlandse basisonderwijs waar alleen vrouwen werken?

5. Patienten vallen vrouwelijke artsen vaker in de rede dan mannelijke artsen

Waarom doen ze dat? Omdat ze opheldering willen uit een oeverloos verhaal van de vrouwelijke arts die een omhaal van woorden nodig heeft?

6. Mannen krijgen meer ruimte dan vrouwen in de media

Welke media? Ruimte voor wat? Waarom? Het is wel te merken dat De Zesde Clan geen universitair onderwijs heeft genoten als ze denkt dat ze weg kan komen met dergelijke, ongenuanceerde stellingen.

7. Mannen krijgen meer ruimte dan vrouwen op twitter. Hun berichten worden bijvoorbeeld veel vaker geretweet dan berichten van vrouwen

Wat een flauwekul en wat een zelfbeklag. Twitter is voor iedereen. Onderzoek wijst uit dat 62% van de twitteraars vrouw is. Het staat iedereen vrij om tweets van anderen te retweeten. Waarom retweet die meerderheid van vrouwen dan niet de tweets van hun seksegenoten? We weten dat De Zesde Clan het niet graag hoort, maar we zeggen het nogmaals: je bent in staat om zelf wat aan de situatie te veranderen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s