Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel 15

… of tenminste, bijna niet.

De vrouw Hannah van Wieringen heeft de Academica Literatuurprijs 2014 gewonnen. Van harte gefeliciteerd. Al in mei van dit jaar wisten we dat een vrouw deze prijs zou winnen, omdat door de jury drie vrouwen waren genomineerd en geen enkele (blanke) man. Dat kan. Wij vinden het een loffelijk streven als er geselecteerd wordt op kwaliteit. Dat de beste moge winnen.

Hannah van Wieringen

Had iedereen maar die instelling. Feministische blogger De Zesde Clan heeft briesend diverse artikelen geschreven over literatuurprijzen die door mannen werden gewonnen. In haar verdwaasde beleving kwam dat o.a. door de samenstelling van de jury (als er teveel mannen in de jury zitten, dan gaat de prijs nooit naar een vrouw, als ze al genomineerd worden). En mochten er toevallig meer vrouwen in de jury zitten dan mannen en de prijs toch naar een man gaan? Ook dan heeft de dogmatische Zesde Clan een antwoord klaar. Dan ligt het aan die vrouwen die op een man stemmen om de mannen te behagen.

Is het mogelijk om zo’n rigide manier van denken bij te sturen? Wij menen van niet. Sommige mensen is het niet gegeven om de onzichtbare gorilla te zien.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de Academica Literatuurprijs. Een jury bestaande uit vier mannen en één vrouw heeft drie vrouwen genomineerd voor de prijs. Is dat geen mooie gelegenheid voor De Zesde Clan om haar excuses aan te bieden aan haar lezers? ‘Het spijt me lezers, maar gedreven door mijn mannenhaat en eigen dwaasheid faalde ik in het zien van de waarheid. Ik moet nederig mijn ongelijk bekennen. Een jury bestaande uit meer mannen dan vrouwen is in staat om vrouwen te nomineren. Het blijkt dat er geselecteerd wordt op kwaliteit in plaats van op geslacht.’

Maar niets van dat al bij De Zesde Clan. Het feit dat een vrouw de Academica Literatuuprijs ging winnen, kreeg een paar regels aandacht in een artikel waarin ze fel tekeer gaat tegen Vrij Nederland die het lef had om een prijs te geven aan een blanke man!

De mannenhaat is zo diep verankerd in De Zesde Clan, dat ze niet meer in staat is om onbevooroordeeld naar de wereld te kijken. Triest. Laten we medelijden hebben met haar.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel 15

  1. Pingback: Vrouwen, mannen en literatuur | blankemannenbolwerk

  2. Pingback: Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel 23 | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s