De gereedschapskist: projectie

Feministische blogger De Zesde Clan gaat in een artikel over projectie op de psychologische toer:

Eigenlijk zou iedere vrouw het psychologische mechanisme van ‘projectie’ moeten kennen. Want als groep projecteren mannen allerlei negatiefs op vrouwen.

Ongenuanceerd, zoals altijd. De wereld is verdeeld in twee kampen: mannen en vrouwen. Mannen reageren zich negatief af op vrouwen. Zie daar het simpele wereldbeeld van De Zesde Clan. Hoe komt ze toch aan zo’n instelling? De verklaring is ook in de psychologie te vinden: victim mentality. De Zesde Clan heeft daar in hoge mate last van:

Victim mentality is an acquired (learned) personality trait in which a person tends to regard him or herself as a victim of the negative actions of others, and to think, speak and act as if that were the case — even in the absence of clear evidence.

Dit verklaart helemaal waarom De Zesde Clan een blog vol mannenhaat schrijft. Wie haar artikelen kent, weet dat de centrale gedachte is dat de vrouw altijd het slachtoffer is van de negatieve acties van de man.

Hoe uit zich dat, victim mentality? We citeren wat voorbeelden, waarbij we gelijk de link met de artikelen van De Zesde Clan leggen:

Blaming others for a situation that one has created oneself or significantly contributed to. Failing or being unwilling to take responsibility for one’s own actions or actions to which one has contributed or for taking action to ameliorate the situation.

Dat is een makkelijke. In elk artikel van De Zesde Clan stelt ze dat de man moet veranderen, omdat de vrouw anders niet tot haar recht komt. Nadenkende vrouwen die zeggen dat vrouwen zelf ook iets aan hun situatie kunnen doen, worden door De Zesde Clan met de grond gelijkgemaakt. O.a. Angela Crott, Fleur Witz, Noortje Pelikaan en Lotte Schouten kunnen daarover meepraten.

Ascribing non-existent negative intentions to other people (similar to paranoia).

Zelfde verhaal. Angela Carper, nog zo’n vrouw die graag nadenkt, zei over het slachtofferdenken:

Mannen die schijnbaar al hun tijd en energie wijden aan de uitsluiting van vrouwen. Heeft dan geen enkele vrouw bedacht dat mannen mogelijk niet continu bezig zijn met ons (dwarsliggen)? Dat ze ook nog wat anders te doen hebben in het leven?

Nee Angela, De Zesde Clan heeft dat nog niet bedacht. Die is er oprecht van overtuigd dat elke man maar één streven heeft in het leven en dat is de vrouw slecht behandelen. Volgende punt:

Believing that other people are generally or fundamentally luckier and happier (“Why me?”).

Nog zo één. Probeer bij De Zesde Clan nooit te relativeren, door te zeggen ‘Maar de man dan?’ Dan barst ze in schaterlachen uit. Hahaha, de man is niet het slachtoffer. Daar hoef je geen medelijden mee te hebben. Nee, het gaat de blanke man op alle fronten voor de wind.

self-absorbed: unable or reluctant to consider a situation from the point of view of other people or to “walk a mile in their shoes”.

Spreekt ook voor zich. Wie heeft ooit een artikel van De Zesde Clan gelezen waarin ze toegaf dat ze naar iemand geluisterd had en tot andere inzichten was gekomen? Mensen die een andere mening hebben dan De Zesde Clan worden met de grond gelijkgemaakt zoals we hierboven al zeiden.

categorizing: tending to divide people into “goodies” and “baddies” with no gray zone between them.

De eerste twee regels van haar artikel laten al zien hoe goed De Zesde Clan hieraan voldoet. Of neem artikelen van haar zoals Mannen vallen mensen lastig. In de artikelen van De Zesde Clan is er geen man te vinden die deugt. Ze zegt bijvoorbeeld dat elke man schuldig is aan verkrachting. Als een man zelf niet verkracht, dan is hij schuldig omdat andere mannen verkrachten. Letterlijk stelt ze dat de man de bron van het probleem is.

People with victim mentality may develop convincing and sophisticated arguments in support of such ideas, which they then use to convince themselves and others of their victim status.

Ook dat vind je terug in bijna elk artikel van De Zesde Clan. ‘Oh kijk eens, de vrouw verdient minder dan de man.’ Argumenten als dat dit ligt aan deeltijdwerken en opleiding wuift De Zesde Clan weg.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Het hele artikel over victim mentality sluit naadloos aan bij de artikelen van De Zesde Clan. Tot zover het slechte nieuws voor haar. Maar er is ook goed nieuws. Victim mentality is te genezen. Met een goede therapie kom je weer tot de juiste inzichten en kun je weer normaal functioneren in de maatschappij. We hopen dat De Zesde Clan een goede psycholoog kan vinden die haar kan helpen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De gereedschapskist: projectie

  1. Pingback: Clueless dude disorder zorgt voor wantoestanden | blankemannenbolwerk

  2. Pingback: Christelijke partij? Islamitische partij? Voor feministen maakt het niets uit | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s