Vrouwen weten dat ze geminacht worden

Feministische blogger De Zesde Clan sprong een gat in de lucht toen ze het interview met voetbalcoach Vera Pauw in de Volkskrant las. Heerlijk, eindelijk een vrouw die zich ook wentelt in zelfbeklag in plaats van al die vrouwen die roepen dat ze zelf ook iets aan hun situatie kunnen doen. De Zesde Clan gooit er een direct een artikel tegenaan dat weer volop geïnspireerd is door haar victim mentality.

Pauw spreekt hier eerlijk en open over een feit waar veel vrouwen diep van doordrongen zijn. Ze kunnen wel proberen iets te doen buiten hun ‘eigen terrein’, maar meestal stuiten ze dan op veel weerstand en ophef.

Voor vrouwen is dit Weten fnuikend voor de ambitie. Je moet bijna een kamikazepiloot zijn om onder die omstandigheden te proberen iets te bereiken buiten de geaccepteerde bezigheden van moeder, huisvrouw en werkneemster met een bescheiden baantje om.

De sociale druk om je te conformeren aan voor vrouwen geldende normen is groot, en veel vrouwen geven tenslotte toe. Ze trekken zich terug, geven het op.

Je wordt onherroepelijk geconfronteerd met minachting: vrouwen en het vrouwelijke hebben geen status.

Ach, wat een martelaren zijn het toch, die vrouwen. Hun beloning zal groot zijn in de hemel. Ironisch genoeg komt het artikel van De Zesde Clan in dezelfde week dat Opzij de jaarlijkse Top 100 van machtige vrouwen presenteert. Natuurlijk besteedt De Zesde Clan daar geen aandacht aan, want dat doet afbreuk aan haar huilverhaal dat alle vrouwen verschoppelingen zijn en geen enkele kans maken om de top te halen.

Herma Verhagen voert dit jaar de lijst van machtige vrouwen aan. Ze is de hoogste baas van PostNL en wist dat logge staatsbedrijf om te vormen tot een financieel gezonde organisatie. Geen gezeik van glazen plafonds. Geen gezeik van een glazen klif. Gewoon een vrouw die goed haar werk doet, net als die andere 99 vrouwen op de lijst. Het enige wat ze niet halen is een vermelding in de blog van De Zesde Clan, want dit soort vrouwen haalt de jankboodschap van De Zesde Clan keihard onderuit.

Vrouwen zoals Vera Pauw, die in een karige, schrale wereld vol slechte opties toch nog de voor hen beste keuze maken, doorzetten, de minachting incasseren en proberen te blijven doen wat bij ze past, verdienen alle steun en alle bewondering.

Vrouwen zoals De Zesde Clan die alleen maar ellende, vernedering en minachting zien in een wereld waarin het prima toeven is voor man én vrouw, verdienen een goede psycholoog om te genezen van victim mentality.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s