Miedema als vrouwelijke Cruijff??? Over de duistere zijde van welgemeende complimenten

Feministische blogger De Zesde Clan schrok zich deze week te pletter. Het vrouwenelftal kwalificeerde zich voor het WK 2015 en de media waren lovend. Hoe kon ze daar een negatieve draai aan geven?

Natuurlijk lukte haar dat. Vivianne Miedema werd de nieuwe Johan Cruijff genoemd en dat was hartstikke fout. Hoezo fout? Het is toch mooi als je vergeleken wordt met zo’n held? Voor een normaal mens wel ja, maar als je de wereld strikt in mannen en vrouwen ziet zoals De Zesde Clan doet, dan mag zo’n vergelijking niet.

Elk weldenkend mens snapt waar die vergelijking vandaan komt. Het mannenvoetbal bestaat al ruim honderd jaar, terwijl het vrouwenvoetbal pas begint. Logisch dat er daarom al mannelijke voetbalhelden bestaan, terwijl die bij de vrouwen nog moeten opstaan. Als je Viviannes kwaliteiten wilt vergelijken met een ander, dan kom je vanzelf op een man uit.

De Zesde Clan vindt dat erg. In haar artikel heet het dat Vivianne daardoor ingelijfd wordt bij de mannen. Ja mensen, zo erg is je kijk op de wereld als je alles in mannen/vrouwen ziet. We vragen ons wel eens af of iemand als De Zesde Clan wel levensvreugde kent. En gek genoeg is het antwoord daarop ja, maar om de verkeerde reden. Haar levensvreugde bestaat uit de drug die victim mentality heet.

“Self-pity is easily the most destructive of the nonpharmaceutical narcotics; it is addictive, gives momentary pleasure and separates the victim from reality.”
John W. Gardner

Victim mentality kent voordelen: je krijgt aandacht, je hoeft geen risico’s te nemen of verantwoordelijkheid te dragen en het maakt dat je je een goed mens voelt. De ander is namelijk fout.

Een drugsverslaafde overziet het niet dat hij roofbouw op zichzelf aan het plegen is en dat geldt ook voor De Zesde Clan. Elk artikel van haar vergroot haar gevoel van eigenwaarde. Ik ben goed en de rest is fout. Maar op de lange termijn is ze het zelf die er aan onder doorgaat. We wensen haar voor de zoveelste keer een goede psycholoog toe die haar hier van kan genezen.

Update: Is er dan werkelijk niemand bij de redactie van Opzij die de blog van De Zesde Clan leest? Het juninummer van 2015 heeft Miedema op de voorpagina, met als tekst: De vrouwelijke Messi. Is De Zesde Clan een roepende in de woestijn of is dit een teken dat er ook feministen zijn met normale raakvlakken met de maatschappij?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s