Laten we een mannenquotum instellen

Nu Duitsland verplicht wordt om een bepaald aantal vrouwen in de top te hebben, kon je er op wachten. En ja hoor, daar is feministische blogger De Zesde Clan weer met haar zoveelste artikel over het gebrek aan vrouwen aan de top. Interessant dat je haar nooit hoort over een tekort aan vrouwen onder vrachtwagenchauffeurs of stratenmakers. Waarom is dat? Toch niet omdat mannen beter uitgerust zijn om dat werk te doen?

het probleem ligt bij de oververtegenwoordiging van mannen. Het zijn er teveel.

Er moet iets met mannen gebeuren, er is iets met hen aan de hand

Vul voor ‘mannen’ eens ‘negers’ in en kijk dan wat De Zesde Clan over hen zegt. Haar argumentatie dit keer om meer vrouwen aan te nemen: matige mannen nemen nu een plek aan de top in die ook bezet had kunnen worden door een competente vrouw.

Hoera, De Zesde Clan gaat het eindelijk over kwaliteit hebben. Zullen we het dan maar weer eens hebben over het schadelijke effect van het verplicht vrouwen aanstellen? Amy Dittmar van de universiteit in Michigan heeft onderzoek gedaan naar het vrouwenquotum in Noorwegen. Ze concludeerde dat de toename van vrouwen in de top een negatief effect had. Combineer dat met het onderzoek van Marike Stellinga die in De mythe van het glazen plafond concludeert dat de Nederlandse vrouw helemaal niet op een topfunctie zit te wachten en je begrijpt dat Nederland dezelfde rampspoed staat te wachten als topplaatsen verplicht door vrouwen moeten worden ingevuld in plaats van door mensen die daarvoor geschikt zijn (m/v). Ja Zesde Clan, we weten het. Al die domme vrouwen kiezen er om de verkeerde redenen voor om geen topfunctie te vervullen. Als jij het voor het zeggen had, dan zou je die vrouwen de topfunctie inschoppen. Dat zou de waarlijke vrije keuze van die vrouwen zijn waar feministen voor vechten.

Gelukkig zijn er ook vrouwen (aan de top) die snappen dat verplicht vrouwen aanstellen een ramp voor de economie is. Neem Laurence Stassen die daar een helder betoog over heeft geschreven waar geen speld tussen te krijgen is.

Willen vrouwen wel een functie aan de top? Executive network:

het is onze ervaring dat slechts 22% van de vrouwen die door ons voor een functie wordt benaderd
daarover verder wil praten (bij mannen is dat 45%). En van de vrouwen die uiteindelijk op de shortlist (5-10 kandidaten) belanden,
besluit uiteindelijk toch 38% zich terug te trekken uit de procedure, terwijl dit bij mannen slechts 13% is.
Geen quotum of wet brengt daar kennelijk verandering in. De discussie over het aantal vrouwen in topposities moet dan ook
beginnen met de vraag hoe we de obstakels overwinnen die vrouwen zelf vaak vanuit hun karakter opwerpen.
Het zijn niet zozeer de mannen die vrouwen tegenhouden, maar vrouwen die zichzelf in de weg zitten (zoals wel vaker door andere vrouwen wordt opgemerkt, die vervolgens worden weggehoond door De Zesde Clan). Er staat vrouwen niets in de weg. Iedereen kan de top bereiken. Maar daarvoor moet je wel hard willen werken, veel uren per week. Als dat geen ambitie van je is, dan heb je niets aan de top te zoeken.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s