Vrouwen, mannen en literatuur

Ruim 2,5 jaar geleden won A.F.Th. van der Heijden de Libris Literatuurprijs. Feministische blogger De Zesde Clan is daar nog steeds kwaad om. In haar 237ste klaagzang dat vrouwen niet meetellen in de literatuur jammert ze dat vrouwen hun vrouw-zijn moeten verloochenen als ze willen meetellen als auteur.

Het is veelzeggend dat De Zesde Clan een voorbeeld van 2,5 jaar geleden nodig heeft om haar vermeende gelijk te bewijzen. Laten we eens wat voorbeelden van dit jaar noemen. Hannah van Wieringen bijvoorbeeld die van een jury van vier mannen en één vrouw de Academica Literatuurprijs en een bedrag van € 10.000,- kreeg. Of Anneke Brassinga die deze maand hoorde dat ze komend jaar de P.C. Hooft-prijs en € 60.000,- krijgt voor haar oeuvre. Wij noemen hen maar even, want De Zesde Clan zul je niet over hen horen. Beide vrouwen zijn dwarsliggers in de ogen van De Zesde Clan. Ze halen namelijk haar theorie onderuit dat vrouwen geminacht worden in de literatuur.

En vrouwen die zich moeten voordoen als man? Moeten we weer herhalen dat ook het omgekeerde gebeurt? Neem bijvoorbeeld de auteur Paul Goeken die onder zijn eigen naam weinig verkocht, maar als Suzanne Vermeer de ene bestseller na de andere schreef. En was Gert Jan de Vries verplicht om onder de naam Tess Franken thrillers te schrijven?

De victim mentality van De Zesde Clan zorgt er nog steeds voor dat ze blind is voor de feiten die niet in haar wereldbeeld passen. Zolang ze zich niet laten behandelen door een goede psycholoog, zal dat ook niet veranderen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s