Missie Aarde doet aan gaslighting

Grappig: feministische blogger De Zesde Clan die de scenarioschrijvers van de VPROcomedy Missie Aarde verwijt dat ze makkelijk scoren met stereotypen, terwijl ze tegelijkertijd een staaltje van het stereotype humorloze, zure feministe ten beste geeft.

Een paar weken geleden luidde De Zesde Clan al de noodklok: in Missie Aarde worden de rollen door zes mannen en één vrouw gespeeld. Zo’n scheve verhouding kon toch echt niet. Jammer dat De Zesde Clan alleen met geklaag maar niet met oplossingen komt. Het zou voor de mensheid een zegen zijn als De Zesde Clan met de ultieme lijst van kenmerken zou komen waar bepaalde groepsgroottes aan zouden moeten voldoen. Denk daarbij aan geloof, ras, seksualiteit, leeftijd, handicap etc… Bijvoorbeeld: vanaf drie personen moet er een vrouw bij zitten, vanaf vijf personen in ieder geval één gekleurd iemand, vanaf tien minstens één homo etc… Natuurlijk mag een aantal kenmerken in één persoon vertegenwoordigd zijn, zolang de kenmerken maar in een groep voorkomen. Een bejaarde Keniaanse, lesbienne in een rolstoel zou op die manier ontzettend in trek zijn voor groepssamenstellingen. Zoveel mensen zouden baat hebben bij zo’n lijst. Boekenjury’s, sollicitatiecommissies, maar ook programma’s als Wie is de mol… Kom op, Zesde Clan. Stel eens zo’n lijst samen. En je bent vast niet te beroerd om uit te rekenen vanaf welk aantal we er een albino in moeten gooien.

missieaarde

Ondanks haar weerzin is De Zesde Clan toch Missie aarde gaan kijken. En hoera, aflevering drie bevatte genoeg materiaal voor haar om zich aan te ergeren.

Het verhaal begon met communicatiespecialist Kurt, die op een bijzonder irritante manier ‘tieten’ blijft zeggen tegen Brechtje. Hoe ze hem er ook op aanspreekt, hij vindt manieren om door te gaan met zijn irritante gedrag.

Dat heet seksuele intimidatie, VPRO. In een situatie waarbij Brechtje nergens heen kan – ze zit vast op een ruimteschip, lichtjaren ver van de aarde.

Goh Zesde Clan, heet dat seksuele intimidatie. Misschien is dat zo als je als doorgeslagen feministe oppervlakkig reageert. Mensen die iets verder kijken, zien de laag eronder. Die zien hoe juist de mannen in Missie aarde als stakkers worden weggezet. Niet alleen de onbehouwen Kurt, maar bijvoorbeeld ook de kleine kapitein die geen enkel gezag heeft (en zelfs door de enige vrouw in het programma voor gek wordt gezet). Juist door het gebruik van stereotypen worden dit soort misstanden aan de kaak gesteld. Maar dan moet je wel over de intelligentie beschikken om dat te doorzien en niet als een autist alles letterlijk nemen wat er gebeurt en dat gebruiken om aan te tonen hoe vrouwonvriendelijk de hele wereld is. De Zesde Clan snapt dat achter niet:

Het scenario neemt de heren op die manier in bescherming. Dat gebeurt niet met de enige vrouw. Brechtje bevestigt de waardeoordelen van de mannen zelf in dat onderonsje met de boordcomputer. Het scenario laat haar voluit vallen. Hahaha, zie je wel, wat zijn die vrouwen toch onmogelijke wezens!!!

Interessant project voor de scenarioschrijvers: een comedy schrijven over een huis vol verzuurde feministen die vanuit een slachtofferrolpositie klagen over de wereld om hen heen. Dan kan De Zesde Clan in ieder geval niet klagen over het tekort aan vrouwen in een programma. En wat zullen we lachen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s