Seksisme alarm: Metro geeft vrouwen de schuld

Hoe zou feministische blogger De Zesde Clan reageren als iemand net zo over vrouwen zou schrijven zoals zij over mannen doet, vroegen we ons wel eens af. Sinds het artikel van Tjerk de Vries over vrouwen en parkeren weten we het. Haar woede krijgt de overhand wat ervoor zorgt dat ze allerlei wartaal gaat uitslaan. Laten we haar artikel daarover eens analyseren om de denkfouten eruit te halen.

Tsja, vrouwen en autorijden… Een mannelijke verslaggever van Metro denkt er het zijne van.

Tjerk de Vries denkt er niet het zijne van. Hij geeft een samenvatting van een analyse van Business Lease Nederland van 44457 schades bij leaserijders.

De kop, ‘Vrouw loopt na parkeren vaak toch nog schade op‘, krijgt meteen in zin één al een verwijtende lading: ,,Vrouwen letten slecht op waar ze hun auto parkeren”.

Dit is dezelfde vrouw die artikelen schrijft met koppen als Mannen vallen mensen lastig. Dat mag allemaal, want alle mannen zijn hufters. Dan mag je best een verwijtende lading in de kop stoppen. Maar een kop als ‘Vrouw loopt na parkeren vaak toch nog schade op’? Nee, dat kan natuurlijk niet.

Metroverslaggever Tjerk de Vries toont wel vaker minachting voor vrouwen. Onlangs verdedigde hij ook Metro’s besluit om een eigen half blote ‘pagina 3′ dame te tonen:

Leuk trucje. De Zesde Clan laat haar lezers zien waarom Tjerk niet deugt. Zie je wel, hij haat vrouwen. Nou, in dat licht moet je het artikel over vrouwen en parkeren lezen.

Dat trucje gebruikt ze ook in:

Kortom, als De Vries een stukje tikt over mannen, vrouwen en autoschades, nog zo’n beladen terrein vol macho vooroordelen over stomme wijven in het verkeer, kun je er op rekenen dat hij vrouwen onder een negatief vergrootglas legt.

En die alinea bevat nog een bekend trucje van De Zesde Clan: anderen woorden in de mond leggen die ze niet gezegd hebben en ze daarop afrekenen. Nergens gebruikt Tjerk de woorden ‘stomme wijven’ of impliceert hij dat hij vrouwen zo beschouwt.

Niet hun schuld. Het overkomt hen. Mannen zijn goed, de omgeving zorgt voor tegenslag.

Elk artikel van De Zesde Clan gaat uit van de gedachte dat de vrouw nergens schuld aan heeft en dat de wereld haar overkomt. Maar als Tjerk uit de analyse noteert dat mannen vaker ruitschade hebben vanwege de steenslag op lange afstanden, dan wordt De Zesde Clan kwaad omdat gezegd wordt dat ze daar niets aan kunnen doen. Dat is toch interessant om te horen van iemand die lijdt aan victim mentality?

In het artikel komt de directeur Operations van Business Lease Nederland ook aan het woord.

De neerbuigendheid druipt er vanaf. Opletten, dames! Kijk uit! Hou in de gaten waar de obstakels zijn! Vermijd drukke plekken! Een prachtig staaltje Mansplaining.

Mansplaining is een nieuw trucje van De Zesde Clan. Zodra ze een man een weerwoord hoort geven, dan overstemt ze hem door keihard te roepen dat het mansplaining is wat hij doet. Ze luistert niet meer naar de inhoud maar leidt de aandacht af door het over de vermeende vorm te hebben. Een erg intelligente en volwassen manier om een discussie aan te gaan.

Als De Zesde Clan net zo goed is in autorijden als beargumenteerde artikelen schrijven, dan heeft Tjerk de Vries met zijn artikel slechts het topje van de ijsberg beschreven.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s