Vrouw en geniaal? Het wil er niet in

Het is interessant om te zien hoe feministische blogger De Zesde Clan omgaat met wetenschappelijk onderzoek. Als de uitkomsten van dergelijk onderzoek niet overeenkomen met haar (waan)denkbeelden, dan deugt er niets van het onderzoek. Maar als het onderzoek bevestigt wat zij denkt dan wordt het de hemel ingeprezen. In haar klaagzang over hoe alleen blanke mannen als geniaal worden beschouwd, wordt een onderzoek aangehaald dat moet aantonen dat blanke mannen oververtegenwoordigd zijn in bepaalde studierichtingen waar aangeboren talent een voorwaarde is. Er is verder niets over het onderzoek bekend, maar dat hoeft ook niet van De Zesde Clan. Zij heeft weer stof om in haar slachtofferrol te kruipen.

Nederland kende bijvoorbeeld tot voor kort de zogenaamde Huygens-beurs. Mannen en vrouwen vroegen ongeveer even vaak een beurs aan voor een periode studeren in het buitenland, totdat de slogan veranderde. In advertenties stond voortaan ‘Ben jij slim genoeg?’ Blanke mannen zeiden ‘ja’ en bleven beurzen aanvragen. Vrouwen twijfelden en zagen vaak af van deze enorme impuls voor hun academische loopbaan.

Vrouwen die aan hun eigen kunnen twijfelen. Daar kun je op verschillende manieren mee omgaan. De favoriete manier van De Zesde Clan is om met een huilende vinger naar de buitenwereld te wijzen: zij moeten veranderen want zij zijn slecht. Ja, victim mentality kan verslavend werken.

Gelukkig zijn er ook vrouwen die beter nadenken. We noemen bijvoorbeeld een Fleur Wirtz die inziet dat vrouwen ook zelf hun situatie kunnen veranderen. Of neem Katty Hay en Claire Shipman die een artikel met dezelfde strekking schreven. Of neem Angela Carper die een artikel schreef met dezelfde boodschap en tegelijkertijd de term huilfeminisme introduceerde. Of neem…. nou ja, het moge duidelijk zijn. Al deze vrouwen zijn tot inzicht gekomen (om daarna afgemaakt te worden in de artikelen van De Zesde Clan).

Laten we ter afsluiting een wijze les voor De Zesde Clan citeren:

In het vorige artikel hebben we gezien dat je perceptie wordt bepaald door je overtuigingen. Deze overtuigingen zijn in de loop van je leven ontstaan doordat je conclusies hebt getrokken uit allerlei ervaringen en gebeurtenissen. Ze zijn voor jou waarheid geworden en bepalen hoe jij naar de wereld kijkt en wat je over jezelf gelooft. 

Ook hebben we gezien dat overtuigingen vaak ‘self-fulfilling prophecies’ zijn. Als je door deze overtuigingen naar de wereld kijkt, lijkt de wereld deze overtuigingen te bevestigen. Je gaat namelijk (vaak onbewust) op zoek naar ‘bewijzen’, zodat je voor jezelf kunt aantonen dat je gelijk hebt. En je negeert bewijzen dat je ongelijk zou hebben. Want hoe vervelend een overtuiging voor jezelf soms ook is (denk aan een overtuiging dat je iets niet kunt), het is comfortabel om gelijk te hebben en te krijgen, zeker als je iets al je leven lang gelooft. Het is je eigen comfortabele werkelijkheid geworden.

Wil je dat iets verandert? Begin dan bij jezelf. Dat is waar wijze vrouwen zoals Fleur Wirtz, Katty Hay, Claire Shipman en Angela Carper al achter zijn gekomen. Nu jij nog, Zesde Clan.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in angela carper, claire shipman, fleur wirtz, katty hay, veranderen, zesde clan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s