Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel 19

Huiselijk geweld is geregeld een inspiratiebron voor feministische blogger De Zesde Clan om artikelen te schrijven over hoe al die boemannen hun vrouwen in elkaar slaan. Dat mannen ook het slachtoffer kunnen zijn van huiselijk geweld, wil er bij haar niet in. Bij De Zesde Clan is de vrouw het slachtoffer en de man de dader. Zo simpel zit de wereld in elkaar.

In Groot-Brittannië denkt men verder na. Daar is inmiddels het inzicht doorgedrongen dat ongeveer 40% van de slachtoffers van huiselijk geweld man is. Dit wordt vaak niet gezien of gemeld omdat van een man verwacht wordt dat hij de sterkere is. Dit wordt mooi geïllustreerd in een filmpje waarin eerst een man zijn vriendin aanvalt en waarin later de rollen zijn omgedraaid.

Wat blijkt? Als de vrouw wordt aangevallen, krijgt ze van alle kanten hulp. Als echter de man wordt aangevallen, staan de omstanders te lachen. Kijk toch eens wat een doetje, die kan niet eens voor zichzelf opkomen.

Het is erg dat De Zesde Clan hier keihard aan meedoet. Al haar artikelen waarin de man als agressor wordt aangewezen en de vrouw als hulpeloos wezen, dragen bij aan een maatschappijbeeld dat niet strookt niet met de werkelijkheid. Het wordt daardoor voor mannen steeds moeilijker om huiselijk geweld te melden, omdat ze 1) niet serieus worden genomen en 2) omdat van hen verwacht wordt dat ze van zich af bijten.

In Groot-Brittannië is daarom het ManKind Initiative gestart, een campagne die mannen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld laat weten dat ze niet alleen staan. De site vertelt hartverscheurende verhalen en laat slachtoffers weten waar ze hulp kunnen vinden.

Huiselijk geweld is een sociaal probleem, voor zowel mannen als vrouwen. De Zesde Clan zou haar steentje kunnen bijdragen bij het oplossen van dit probleem door te laten iedereen slachtoffer kan worden en niet alleen vrouwen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s