‘Blanke man’ steeds vaker herkent als problematische groep

Eén van de weinige constructieve effecten van de racistische moordpartij in de Amerikaanse stad Charleston is, dat mensen eindelijk beginnen te spreken over blanke mannen als groep.

Aldus het begin van een artikel van feministische blogger De Zesde Clan. Het is haar een doorn in het oog dat als een blanke man een misdaad begaat, dat die alleen teruggevoerd wordt op de persoon. Zij zou liever zien dat de hele groep waartoe die man behoort (blanke mannen wel te verstaan) daarvoor verantwoordelijk wordt gesteld.

angry3.jpg

Generaliseren heet dat. Terwijl er juist een tendens gaande is waarbij terroristische aanslagen niet meer teruggevoerd worden naar een hele groep maar naar een paar individuen die er waanideeën op na houden, wil De Zesde Clan deze ontwikkeling graag tegengaan. Net zoals dogmaticus Geert Wilders wil ze een hele bevolkingsgroep als zondebok aanwijzen. Bloeden zullen ze! Waar komt die drang toch vandaan?

Generaliseren getuigt niet van intelligentie. (‘herkent’ in een kop met een t schrijven terwijl het een voltooid deelwoord is, getuigt ook niet van intelligentie en bevestigt alleen maar ons vermoeden dat De Zesde Clan niet veel onderwijs heeft genoten) Dat er toch mensen zijn die willen generaliseren, komt niet vanuit een intellectuele behoefte, maar puur vanuit de onderbuik. Ergens in het verleden van De Zesde Clan moet een blanke man haar iets hebben aangedaan, dat ze nog steeds wil dat die hele groep daarvoor gaat boeten.

We kunnen daar allemaal argumenten tegenover zetten, maar in beginsel is het gewoon dom als je wilt dat een hele groep afgerekend wordt op de daden van een enkeling. Daar komt het allemaal op neer. Het is jammer dat je met persoonlijke frustraties zit, Zesde Clan, maar daar zul je een betere uitweg voor moeten vinden. Wij gaan toch ook niet zeggen dat alle vrouwen geschifte mannenhaters zijn op basis van de artikelen die jij schrijft?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s