Mannen in actiefilms krijgen steeds vaker een sterke vrouw naast zich

Eindelijk, eindelijk begint er een kwartje te vallen bij feministische blogger De Zesde Clan. Het dringt eindelijk tot haar door dat haar gejammer over het achterblijven van vrouwen in films nergens op slaat. Dat inzicht presenteert ze in een blogartikel waarbij ze ingaat op sterke vrouwen in actiefilms.

Nee, dat presenteert ze natuurlijk niet alsof ze zelf tot voortschrijdend inzicht is gekomen. In haar belevingswereld is het alsof Hollywood anders over de zaak is gaan denken. En dat moedigt ze op bevoogdende wijze toe.

Slim, want je verdient bakken met geld als je heldinnen omarmt.

Nou, je verdient ook bakken met geld met helden hoor, Zesde Clan. Erg grappig dat je geld opeens als een positieve reden noemt om een film te maken, terwijl al je vorige artikelen dat aspect volkomen negeerden en alleen maar wilde dat er films werden gemaakt met pratende vrouwen met namen.

Maar goed, sterke vrouwen dus. Jammer dat De Zesde Clan niet elk voorbeeld heeft meegekregen:

Bij anderen druipt het seksisme er vanaf – ja Jurassic World, ik kijk naar jou!

Had je maar naar Jurassic World gekeken Zesde Clan, dan had je daar ook die befaamde sterke heldin gezien. Of heb je de scène gemist waarin de held bijna opgevreten werd door vliegende beesten en waarin de heldin een groot geweer pakt en die beesten aan flarden schiet?

Alles koek en ei dus? Nou nee.

Nee, natuurlijk niet. De Zesde Clan zou de Zesde Clan niet zijn als ze er toch niet een negatieve draai aan kan geven. Want één sterke vrouw is natuurlijk niet genoeg. Dat moeten er veel meer zijn.

Hé maar wacht eens, zijn die films er dan niet? Natuurlijk wel. Denk bijvoorbeeld aan Charlie’s Angels uit 2000 met drie vechtende vrouwen, en het vervolg daarop uit 2003. Of Kill Bill deel 1 en 2 uit dezelfde periode waarin Uma Thurman het tegen diverse mensen moet opnemen, waaronder vrouwen. Volop voorbeelden uit de filmgeschiedenis, maar het kwartje begint nu pas te vallen bij De Zesde Clan.

Maar ‘t is een eerste stap.

Dat klopt. En als dit inzicht is ingedaald, dan dienen de volgende feiten zich hopelijk aan bij De Zesde Clan om haar te laten inzien dat haar slachtoffergeneuzel nergens op gebaseerd is. Wat een heerlijk vooruitzicht.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s