Waar je De Zesde Clan niet over hoort, deel 20

Je hebt feministen in alle soorten en maten. Deze blog houdt zich bezig met feministische blogger De Zesde Clan. Ja, daar is een tegenblog voor nodig, want De Zesde Clan weigert reacties op haar artikelen op te nemen die niet stroken met haar denkbeelden. Dat heet dan ‘je hebt het artikel niet gelezen’. Want als je het wel gelezen zou hebben, dan zou je het met De Zesde Clan eens zijn, want universele waarheden herken je zo.

Het is interessant om de feministische beweging te volgen. De laatste jaren staan veel meer vrouwen op die qua inzicht al veel verder zijn dan De Zesde Clan. Neem bijvoorbeeld Marja Wagenaar die het Leiderschapsboek voor vrouwen schreef. In een interview met het AD poneert ze de stelling dat vrouwen gewoon vaker hun vinger moeten opsteken. Dit onderschrijft Nancy Poleon, een zwarte vrouw die de top wist te behalen:

Het systeem de schuld geven werkt niet. Ik heb de status quo zelf ook overleefd; als zwarte vrouw heb ik ook de vooroordelen overwonnen en ben ik succesvol in wat ik doe.

En dat is precies wat De Zesde Clan wel graag doet: het systeem (of het patriarchaat zoals ze het noemt) verwijten dat vrouwen niet vooruit kunnen komen. Dat is een kenmerk van victim mentality: niet zelf de verantwoordelijkheid en de regie van je eigen leven nemen, maar anderen de schuld geven dat je in je ontwikkeling blijft steken. Daarbij krijgen alle vrouwen die beweren dat je zelf veranderingen kunt bewerkstelligen de volle laag van De Zesde Clan, want mensen die lijden aan victim mentality wentelen zich graag in zelfbeklag en je mag ze niet wakker maken uit die droom.

Dus vrouwen, de stand van zaken: aan de ene kant staat De Zesde Clan die huilend naar de (blanke) mannen wijst en zegt dat die moeten veranderen en aan de andere kant staan vrouwen als Marja Wagenaar en Nancy Poleon die bewijzen dat je in staat bent om je eigen situatie te veranderen. Vraag: wie van beide partijen is het best in staat om het feminisme een stap vooruit te helpen?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s