Seksisme alarm: “Emo’s reis” van prof. dr. De Boer

Feministische blogger De Zesde Clan heeft een poging gedaan om het boek Emo’s reis van prof. dr. De Boer te lezen, over de pelgrimage van de abt Emo in de dertiende eeuw. Ze heeft er echter geen plezier aan beleefd. Waarom niet?

Ten eerste heeft de professor niet vermeld dat de kringen waarin abt Emo zich bewoog (de universiteit en de kerk) vrouwen buitensloten. Laat dit gelijk een waarschuwing zijn voor andere geschiedschrijvers: vermeld altijd in jullie geschriften hoe slecht vrouwen behandeld werden, anders vindt De Zesde Clan jullie boeken waardeloos.

Het tweede punt is dat de professor niet de namen van vrouwen noemt, maar het vaak houdt bij ‘de moeder’, ‘zijn dochter’ enzovoort….

Dit taalgebruik is een schoolvoorbeeld van het routinematig en als vanzelfsprekend marginaliseren van vrouwen. Mensen doen zoiets vaak onbewust.

Inderdaad, De Zesde Clan illustreert dat dikwijls in haar blog. Laten we eens wat voorbeelden noemen:

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zodra een vrouw iets zegt waar De Zesde Clan het niet mee eens is, dan wordt ze door haar gemarginaliseerd. En als ze er niet aan ontkomt om de naam van de vrouw te noemen, dan heeft ze andere trucjes om haar te marginaliseren. Historica Angela Crott kan daarover meepraten. In een blogartikel waarin ze haar gal spuwt, noemt De Zesde Clan Angela Crott slechts ‘mevrouw’ terwijl ze toch echt historica is. Ter vergelijking: bij auteur De Boer van Emo’s reis vermeldt ze wel keurig keurig zijn titels.

Seksisme alarm? Inderdaad, Zesde Clan. Verbeter de wereld, begin bij je eigen blog. Zodra je de balk uit je eigen oog hebt verwijderd, mag je je druk maken om de splinter in het oog van de ander.

Update: We hebben De Zesde Clan persoonlijk om een reactie gevraagd, maar ze wenst daar op geen enkele manier op te reageren. Dat is ook precies de reden waarom we deze blog begonnen zijn. De Zesde Clan kan er niet tegen als ze in het ongelijk gesteld wordt (zoals elke dogmaticus). Reacties op haar blog die niet stroken met haar mening, plaatst ze niet. Alleen reacties als ‘geweldig dat je dit schrijft’ krijgen haar goedkeuring. De dialoog waar ze in haar artikelen wel eens om vraagt, is voornamelijk eenrichtingsverkeer.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Seksisme alarm: “Emo’s reis” van prof. dr. De Boer

  1. Pingback: NRC keert terug naar de jaren vijftig | blankemannenbolwerk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s