Locus Awards zien vrouwen staan

Och kijk toch eens, feministische blogger De Zesde Clan is eindelijk blij dat vrouwen een boekenprijs hebben gewonnen. Nee, we hebben het niet over de Libris Literatuurprijs, Gouden Strop, Fintro Literatuurprijs of de Bob den Uyl Prijs, die toevallig ook allemaal door vrouwen zijn gewonnen. De Zesde Clan verheugt zich over de Locus Awards; Amerikaanse boekenprijzen in het fantasy en sf-genre. Wij waren blij dat De Zesde Clan eindelijk eens blij was. Een verzuurd leven gun je niemand, ook al kruipt die persoon vrijwillig zelf in een slachtofferrol. Maar terwijl we haar blogartikel lazen, vroegen we ons af of De Zesde Clan het tegenover haarzelf en haar lezers kan verantwoorden om er een dubbele moraal op na te houden.

locussocialshare.jpg

Bij de categorie Beste Fantasyroman waren, naast de winnares, ook alle genomineerden schrijfsters. Dat klopt met de verhoudingen in dit genre, waar vrouwen domineren.

Pardon? Alle genomineerden waren vrouw en dat is oké? Dat zou omgekeerd eens het geval moeten zijn. En daar zouden we dan dezelfde verklaring voor moeten geven: het genre wordt gedomineerd door mannen. We zouden de wind van voren krijgen. Die hebben we al gehad zelfs, in diverse klaagartikelen dat vrouwen geen kans krijgen in bepaalde genres en een hoop drogredenen erbij. Maar nu alleen vrouwen genomineerd zijn, is het opeens oké? En daar blijft het niet bij:

In de categorie Young Adult gebeurde opvallend genoeg iets anders. Hoewel dit genre, net als Fantasy, wordt gedomineerd door schrijfsters, won een man en kregen diverse andere mannen een nominatie. Dat leidde tot gefronste wenkbrauwen:

Nogmaals: pardon? Mag een man geen boekenprijzen meer winnen? Of is het argument dat een vrouw had moeten winnen, omdat er meer schrijfsters in het genre zijn? Zullen we dat eens vergelijken met Het meisje in de trein van Paula Hawkins dat vorig jaar de Thriller van het Jaar werd? Zeven mannen waren toen genomineerd en één vrouw. En die vrouw won. Werden er toen wenkbrauwen gefronst? Heeft De Zesde Clan toen ook maar één letter aan deze misstand besteed?

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s