Zelfhaat, het vervolg

Eén van de meestgelezen artikelen van feministische blogger De Zesde Clan gaat over zelfhaat, zegt ze. Tijd dus voor een vervolgartikel, waarin het verschijnsel zelfhaat onder de loep wordt genomen. En raad eens wat? Het is de schuld van de blanke man. Is dat even een verrassing.

zelfhaat

De Zesde Clan sust haar lezers in slaap: Het is heel begrijpelijk dat je zelfhaat voelt. Dat komt door de maatschappij die is ingericht door blanke mannen. En luister alsjeblieft niet naar mensen die zeggen dat je zelf iets aan je situatie kunt veranderen. Dat kun je niet. De ander moet  veranderen. Zelf hoef je alleen maar te huilen en met een beschuldigende vinger te wijzen.

De bekende psycholoog Jeffrey Wijnberg (ja sorry Zesde Clan, een blanke man) schreef daar in november de column Zelfhaat over. In de column is Janneke de personificatie van de vrouwen uit zijn praktijk die geslaagd zijn in het leven maar zichzelf niet toestaan om daar tevreden mee te zijn. Als Wijnberg hen complimenteert met wat ze allemaal bereikt hebben, geloven ze dat zelf niet.
Wijnberg stelt in zijn column dat die weigering om zichzelf te waarderen gebaseerd is op de angst om voorbijgelopen te worden als anderen zien dat ze zelfredzaam en zelfverzekerd zijn. Dus veranderen ze maar in giebelende meisjes van tien om zo wat aandacht te krijgen.

We weten dat De Zesde Clan het niet wil horen, maar de beste manier om daar een verandering in aan te brengen is bij jezelf te beginnen. Natuurlijk is de slachtofferrol heerlijk. Wat is er nou mooier dan aandacht te krijgen voor je situatie terwijl je geen enkele verantwoordelijkheid hoeft te nemen? Maar daarmee help je jezelf en op den duur andere vrouwen niet. Wat wel helpt? Uit je comfort zone losbreken en actie ondernemen. De Zesde Clan zou daar een handje bij kunnen helpen door niet elke vrouw neer te sabelen die ook die boodschap verkondigt. Laat die andere vrouw ook haar mening geven. Zoals Nouska, met haar nuttige tips om zelfhaat te overwinnen. Voor De Zesde Clan hebben we ook wat tips: 10 strategieën om uit de slachtofferrol te komen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s